Rusija i Francuska traže međunarodnu konferenciju o obnovi Iraka

RUSIJA i Francuska, koje su se protivile američkoj invaziji na Irak, pozvale su u petak na održavanje međunarodne konferencije o obnovi te zemlje. Prijedlog su nakon sastanka u Moskvi iznijeli ministri vanjskih poslova Dominique de Villepin i Igor Ivanov, no nisu kazali kada bi se konferencija mogla održati.

Ministri su naglasili da je napredak u obnovi Iraka moguć tek nakon što Iračani dobiju punu suverenost.

Ivanov je novinarima kazao da Moskva želi aktivniju ulogu u procesu obnove, ali tek nakon "uspostave prave, neovisne i demokratske iračke vlade".

Trebalo bi "održati međunarodnu konferenciju koja bi razmotrila sve vidove iračkog pitanja, razradila program koji bi dobio ključnu međunarodnu pomoć i pozabavila se regionalnom stabilnošću u širem smislu riječi", rekao je Ivanov.

Francuski ministar rekao je da bi konferencija mogla "okupiti sve zemlje u regiji i međunarodnoj zajednici kako bi se posvetile teškim pitanjima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je, naglasio je de Villepin, spremna pomoći u ključnim sigurnosnim i drugim pitanjima.

"Na raspolaganju smo, no jasno je da to želimo učiniti sa suverenom iračkom vladom koja će, kada za to dođe vrijeme, biti spremna reći kako vidi iračku sigurnost", rekao je.

U sklopu boravka u Moskvi, de Villepin je tijekom predavanja u Institutu za međunarodne odnose izjavio da se u Čečeniji vodi "otvoreni rat", čime je izazvao oštre reakcije svojeg ruskog kolege koji je naglasio da Moskva na Kavkazu vodi samo "operaciju borbe protiv međunarodnog terorizma".

Čečenija je "u otvorenom ratu već predugi niz godina, sa svim njegovim dramama i rizicima izazivanja nestabilnosti u susjednim zemljama, od Turske do Irana", rekao je de Villepin u govoru pred studentima Instituta.

Ruski ministar vanjskih poslova na to je oštro reagirao poručivši da se u Čečeniji "ne vodi rat, već operacija borbe protiv međunarodnog terorizma".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara