Rusija i Venezuela održavaju zajedničke vojne vježbe

Rusija i Venezuela održavaju zajedničke vojne vježbe
Ilustracija: EPA

RUSKI zrakoplovi i vojnici stigli su u Venezuelu na zajedničke vojne vježbe, rekao je venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino Lopez.

"Moramo reći venezuelskom narodu i cijelom svijetu da se, kao što surađujemo u raznim područjima razvoja za dva naroda, također pripremamo za obranu Venezuele", izjavio je general Padrino Lopez.

"To ćemo učiniti s našim prijateljima jer u svijetu imamo prijatelje koji brane odnose ravnoteže i kvalitete između država", dodao je ministar.

Stotinjak ruskih pilota i osoblja stiglo u Venezuelu

Padrino Lopez je govorio u međunarodnoj zračnoj luci Caracasa, gdje je dočekao stotinjak ruskih pilota i osoblja koji su stigli u Venezuelu u nekoliko vojnih zrakoplova.

Ruska vojska je iz Moskve najavila da u Caracas stižu dva bombardera Tu-160, jedan transportni An-124 i jedan linijski zrakoplov Il-62, a nije precizirala razloge ni trajanje misije.

Venezuelski ministar je podsjetio da su ti zrakoplovi već bili u njihovoj zemlji 2013., ali da se sada radi o "novom iskustvu". Nije precizirao trajanje vježbi koje je opisao kao razmjenu operativnih letova za podizanje razine sustava zračne obrane dviju zemalja.

Vladimir Padrino Lopez je precizirao da su ti manevri dio bilateralne suradnje. Posljednjih godina Rusija je prodala Venezueli vojnu opremu vrijednu više stotina milijuna dolara.

Ministar je dodao da se "nitko ne treba bojati nazočnosti bombardera na venezuelskom teritoriju, jer su oni tvorci mira, a ne rata". Venezuelska vlada redovno upozorava na američke planove vojnih napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara