Rusija odbila američki zahtjev za puštanje ukrajinskih mornara

Rusija odbila američki zahtjev za puštanje ukrajinskih mornara
Screenshot: Ruptly

KREMLJ je danas lakonski odbacio poziv SAD-a za oslobađanjem ukrajinskih pomoraca i brodova, ponovivši da to ne može imati prednost pred ruskim pravosudnim sustavom, no ruska strana dodaje da je zainteresirana za susret na visokoj razini sa SAD-om.

Washington je dan ranije priopćio da se susret između predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina ne može održati sve dok Moskva ne oslobodi tri ukrajinska broda ratne mornarice, zaplijenjena prošli mjesec u vodama Krima, i njihovu posadu.

"Naravno da takvo stajalište ne može biti opravdanje za kršenje pravosudnog postupka i istrage koja je u tijeku protiv onih koji su ugrozili državne granice Rusije", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Trump otkazao sastanak s Putinom u Argentini

Putin i Trump su se trebali sastati prije dva tjedna na summitu G20 u Argentini, ali je američki predsjednik odustao od susreta zbog incidenta s Ukrajinom.

Peskov tvrdi da je Kremlj spreman organizirati neki budući sastanak dvojice predsjednika, ali je moguć sastanak i na ostalim razinama.

"I dalje smo uvjereni da je taj sastanak jednako potreban i Moskvi i Washingtonu", dodao je Peskov.

Rusija je prošli mjesec zadržala dvije manje topovnjače i jedan tegljač te privela 24 pomorca zbog navodnog ilegalnog ulaska u ruske teritorijalne vode.

Ukrajina tvrdi da je Rusija djelovala ilegalno i optužuje Moskvu za vojnu agresiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara