Rusija opovrgava da je SU-34 upao u turski zračni prostor

Rusija opovrgava da je SU-34 upao u turski zračni prostor

Foto: Hina

RUSKO ministarstvo obrane opovrgnulo je u subotu da je ruski borbeni zrakoplov upao u turski zračni prostor.

"Izjave turske strane o navodnom upadu zrakoplova SU-34 u turski zračni prostor su čista propaganda", rekao je glasnogovornik ministarstva, general-bojnik Igor Konašenkov.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je SU-34 upao je u turski zračni prostor unatoč radarskim upozorenjima, a NATO je priopćio da će štititi teritorijalni integritet svoje članice.

Turska je u studenom prošle godine srušila ruski zrakoplov što je izazvalo velike napetosti u bilateralnim odnosima. Moskva je uvela sankcije Turskoj koje pogađanju njezin izvoz i turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ankara je pozvala ruskog veleposlanika zbog incidenta koji se dogodio u petak navečer, stoji u priopćenju i dodaje kako je to jasan znak da Rusija želi eskalaciju u odnosima s Turskom.

"Rusiji smo jasno dali do znanja da ne upada u turski zračni prostor, koji je ujedno i zračni protor NATO-a", navodi se.

"Još jednom naglašavamo da će Rusija snositi odgovornost za neželjene posljedice zbog takvog neodgovornog ponašanja", ističu u turskom ministarstvu.

Glavni tajnik NATO-a pozvao je Rusiju da se ponaša odgovorno i poštuje zračni prostor Saveza. "Rusija mora poduzeti sve nužne mjere kako se takve stvari ne bi ponavljale", rekao je Jens Stoltenberg u priopćenju.

"NATO stoji uz Tursku i podupire teritorijalni integritet svoje saveznice", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara