Rusija pokazala nove rakete, SAD tvrdi: Krše sporazum o kontroli oružja

Rusija pokazala nove rakete, SAD tvrdi: Krše sporazum o kontroli oružja
Foto: EPA

RUSIJA je danas pokazala stranim vojnim atašeima i novinarima sustav krstarećih raketa, za koji Sjedinjene Države kažu da krši sporazum o kontroli oružja iz doba Hladnog rata.

Washington je zaprijetio da će se povući iz sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) ustvrdivši da nova ruska raketa Novator 9M729 (koju NATO naziva SSC-8) krši taj sporazum koji se odnosi na razmještaj raketa kratkog i srednjeg dometa u Europi.

Rusija navodi da domet rakete nije veći od 500 kilometara kako tvrdi SAD, što znači da je u skladu s INF-om. Moskva je optužila Washington da je izmislio lažni izgovor kako bi se povukla iz sporazuma koji ionako želi napustiti kako bi razvila nove rakete.

Domet od 480 kilometara

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov rekao je na današnjem brifingu za novinare da je Washington bio jasan kroz diplomatske kanale da je njegova odluka o napuštanju sporazuma konačna i da nije otvoren za dijalog. Rusija je pokazala raketni sustav nakon brifinga, a taj je događaj prenosila državna televizija.

Visoki vojni dužnosnik rekao je na brifingu da je krstareća raketa modernizirana verzija ruske rakete 9M728 Iskander.

Nova verzija ima maksimalni domet od 480 kilometara, 10 kilometara manje od 9M728, što znači da je u potpunosti u skladu s INF-om, izjavio je general Mihail Matvejevskij, koji je na čelu ruskih raketnih snaga i topništva.

INF predviđa eliminaciju svih raketa i lansera raketa s nuklearnim i konvencionalnim bojevim glavama kratkog (500-1000 kilometara) i srednjeg (1000-5500 kilometara) dometa. Sporazum se nije odnosio na rakete stacionirane na brodovima i podmornicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara