Rusija ponovno otvorila Kerčka vrata za plovidbu

Rusija ponovno otvorila Kerčka vrata za plovidbu
Foto: Ruptly

RUSIJA je ponovno otvorila za plovidbu Kerčka vrata pored Krima u ranim jutarnjim satima nakon što su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda, što je izazvalo opasnu novu krizu između dviju zemalja.

Ruska obavještajna služba FSB objavila je jutros da su ruski pogranični brodovi zaplijenili dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Rusija jučer zapriječila prolaz

Rusija je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

S obzirom na osjetljive odnose nakon ruskog pripojenja Krima 2014. i rusku potporu proruskoj pobuni u istočnoj Ukrajini, postoji rizik da bi incident mogao dvije zemlje gurnuti prema širem sukobu, a vjerojatno će obnoviti pozive Zapada na još sankcija Rusiji.

Ukrajina, koja niječe da su njezini brodovi učinili nešto loše, optužila je Rusiju za vojnu agresiju i pozvala međunarodnu zajednicu da je kazni.

Vijeće sigurnosti sastat će se na zahtjev Rusije i Ukrajine kasnije u ponedjeljak, rekli su diplomati.

EU pozvao na smirivanje situacije

Europska unija u izjavi je naglasila da očekuje od Rusije da omogući slobodnu plovidbu kroz Kerčka vrata i pozvala obje strane da djeluju u smjeru smirivanja situacije. Glasnogovornik NATO-a također je uputio sličan poziv dvjema zemljama.

Danski ministar vanjskih poslova na Twitteru je napisao da zemlja daje punu potporu Ukrajini. "Događaji su vrlo uznemirujući i mogu eskalirati", istaknuo je. Kanadska ministrica Chrystia Freeland rekla je da njezina zemlja također osuđuje ono što je nazvala ruskom agresijom te je pozvala Moskvu da oslobodi zaplijenjena plovila.  

FSB je rekao da su trojica ukrajinskih mornara, koji su ranjeni u incidentu, dobila liječničku pomoć te da im životi nisu ugroženi.

Ukrajinski parlament razmotrit će prijedlog o uvođenju izvanrednog stanja u trajanju od 60 dana od ponedjeljka nakon što se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sastao s vodećim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima u nedjelju navečer.

Mjera bi mogla biti nepopularna u nekim dijelovima Ukrajine jer bi ograničila građanske slobode i državnim institucijama dala veće slobode uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine, za koje izborne ankete pokazuju da bi ih Porošenko mogao izgubiti.

Rusija pripojila Krim prije četiri godine

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je izgradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata - uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog do Azovskoga mora, u kojem se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem.

Na Krimu je smještena ruska crnomorska flota, a s mosta se može kontrolirati plovidba.

Kriza je počela u nedjelju kad je Rusija zaustavila tri ukrajinska broda i spriječila ih da uđu u Azovsko more postavivši svoj teretni brod.

Ukrajina je rekla da se ruski brod ranije zabio u njezin teretni brod u neuspješnom pokušaju da ih zaustavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara