Rusija zbog izbjeglica zatvorila granicu s Norveškom na Arktiku

Rusija zbog izbjeglica zatvorila granicu s Norveškom na Arktiku

Ilustracija: Hina

RUSIJA je potvrdila da je "iz sigurnosnih razloga" zatvorila svoju granicu s Norveškom na Arktiku za migrante koje je Oslo počeo vraćati prema njezinom teritoriju.

Nakon što je u utorak poslala natrag u Rusiju autobus s 13 migranata, što je izazvalo kritike UN-a i nevladinih organizacija, norveška je vlada u subotu objavila da će na zahtjev Moskve "privremeno" zaustaviti sporno vraćanje migranata u Rusiju na arktičkom području.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zahrova izjavila je da je Moskva izvijestila u petak Oslo o svojoj odluci da će blokirati povratak migranata preko graničnog prijelaza Borrisoglebsk-Storskog na krajnjem sjeveru.

"Rusija poduzima te mjere iz sigurnosnih razloga i one se temelje na bilateralnim sporazumima s Norveškom", istaknula je Zaharova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveška policija je u utorak autobusom prevezla 13 migranata na ruski teritorij na temelju nedavne odluke da se osobe koje su legalno boravile u Rusiji onamo vraća po hitnom postupku, ne proučavajući njihov zahtjev za azil. Oslo je zbog ovakve prakse dobio kritike nevladinih organizacija i UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) koji su izrazili zabrinutost da bi te osobe na ruskoj strani mogle biti prepuštene same sebi na polarnoj temperaturi ili poslije dobiti izgon u rizične zemlje.

Desna vlada, u kojoj sudjeluje populistička protuuseljenička stranka, brani se tvrdnjom da je Rusija "sigurna" zemlja.

Lani je oko 5500 migranata "arktičkom rutom" ušlo u Norvešku iz Rusije, što je sigurniji put od prelaska Mediterana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara