Rusija poziva Iran na dijalog s IAEA-om

Rusija je u četvrtak ponovno pozvala Iran da "nastavi konstruktivan dijalog" s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i "što je prije moguće ratificira" dodatni protokol Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

"Važno je da Iran nastavi konstruktivan dijalog s IAEA-om i što brže ratificira dodatni protokol", rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Igov Ivanov tijekom razgovora s iranskim kolegom i glavnim pregovaračem u nuklearnom pitanju Hasanom Rohanijem, koji boravi u posjetu Moskvi.

Moskva je sredinom siječnja ocijenila "mogućim" rješenje krize oko iranskog nuklernog programa diplomatskim putem i odbacila kao neprimjereno, čak i hipotetsko, američko spominjanje oružane intervencije protiv Teherana.

Rusija, koja je izgradila iransku nuklearnu elektranu Bušer i koja bi 25. veljače trebala u Teheranu potpisati sporazum o povratu iskorištenog nuklearnog goriva, ističe da namjerava nastaviti suradnju s Iranom u civilnom nuklearnom sektoru.

Do kraja svibnja Iranu će tako isporučiti 90 tona nuklearnog goriva za elektranu Bušer, objavile su iranske vlasti. Gorivo će osigurati desetogodišnji rad reaktora od 1000 MW, koji bi u pogon trebao biti pušten krajem ove godine.

(Hina) xzt dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara