Rusija želi da UN-ova rezolucija o Iraku predvidi i očuvanje mira

RUSKE su vlasti u utorak izvijestile kako bi UNova rezolucija o Iranu morala sadržavati i dogovor o očuvanju mira te o ukidanju sankcija nakon što su Amerikanci s vlasti uspjeli svrgnuti Sadama Huseina.

No, bivši ministar vanjskih poslova Igor Ivanov smatra kako bi pregovori unutar Vijeća sigurnosti još ovaj tjedan mogli dovesti do sporazuma nakon promjena u stajalištima SAD-a. Rusija i Francuska pokušavaju izvršiti pritisak na Washington da prihvati prijedlog o većoj ulozi UN-a u Iraku, nakon američke invazije na tu zemlju, kojoj su se obje zemlje oštro protivile.

"Od vitalnog je značaja usvojiti rezoluciju koja će predviđati sredstva za ukidanje sankcija kao i sve razmještanje mirovnih snaga", izjavio je Ivanov u govoru održanom pred studentima u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi nacrt rezolucije što ga je u ponedjeljak predložio Washington, neodređen je kada je riječ o očuvanju mira. U njemu se samo spominje da bi doprinos promicanju sigurnosti u toj zemlji bio od koristi. Ivanov smatra da se međunarodno sudjelovanje u bilo kakvim akcijama u Iraku mora bazirati na UN-ovu glasovanju.

"Mnoge države izvijestile su kako su spremne sudjelovati u operacijama u Iraku, uključujući i mirovne misije. No, sve bi se one trebale temeljiti na UN-ovih odlukma", kazao je.

Američkim se planom predlaže ukidanje sankcija nametnutih Iraku 1990. te UN-ovo odobrenje američko-britanske kontrole nad Irakom i nad naftnim resursima u toj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara