Rusima se umjesto čečenskog pobunjeničkog vođe predao njegov brat

IAKO se u današnjem priopćenju proruske vlade u Čečeniji tvrdilo da se vlastima predao Doku Umarov, vođa čečenskih separatističkih pobunjenika, proruski čečenski premijer Ramzan Kadirov je nešto kasnije objasnio kako je riječ o njegovom starijem bratu Ahmedu.

Istog dana je priređena pres-konferencija u čečenskom gradu Gudermesu gdje je Ahmed Umarov objasnio motive odluke da iskoristi rusku ponudu o djelomičnoj amnestiji, iznesenu nakon što je prije više od mjesec dana ubijen Šamil Basajev, vojni vođa čečenskih pobunjenika.

"Umoran sam od kaosa, želim se vratiti mirnom životu i pronaći svog nestalog oca", rekao je Ahmed Umarov, prethodno se ogradivši od djela svog mlađeg brata.

Ruske vlasti i njihovi čečenski saveznici se nadaju da će ponuda o djelomičnoj amnestiji staviti točku na dugogodišnji rat u toj ruskoj republici na sjevernom Kavkazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnji rok za predaju je s 1. kolovoza produžen na 1. rujna. Pobunjenici su posljednjih mjeseci pretrpjeli teške udarce od strane ruskih snaga.

U lipnju je tako ubijen njihov vođa Abdul-Kalim Sajdulajev, zbog čega ga je naslijedio Umarov. Vijesti o predaji Doku Umarova su došle nekoliko dana nakon što su se vlastima predali neki od boraca iz njegove najbliže pratnje.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara