Ruska diplomacija o nasilju američke policije nad novinarima: Zgroženi smo

Ruska diplomacija o nasilju američke policije nad novinarima: Zgroženi smo
Foto: EPA

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova "zgroženo" je nasiljem američke policije nad novinarima, a napose nad suradnicom ruske agencije Sputnjik, napadnutom dok je izvještavala o neredima što potresaju Sjedinjene Države.

"Zgroženi smo neprekidnim nasiljem koje američka policija provodi nad stranim novinarima koji izvještavaju o prosvjedima", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je napose spomenula slučaj Nicole Russell, suradnice ruske državne agencije Sputnjik, koju je policija u ponedjeljak pogodila gumenim metkom, a njezin pripadnik ju je "srušio na tlo i doslovno gazio" premda je pokazala novinarsku iskaznicu. Ministarstvo napominje da je novinarka "zadobila brojne ozljede".

"Sramotna i nezakonita brutalnost"

Rusija ističe da se takva "sramotna i nezakonita brutalnost" događala blizu zidova Bijele kuće u Washingtonu.

"Sa zabrinutošću primjećujemo da je stanje medijskih sloboda u SAD-u svakim danom sve gore", ističe ruska diplomacija pozivajući američke dužnosnike da učine sve kako bi zaustavili "policijsku samovolju" prema novinarima.

Američke gradove već tjedan dana potresaju neredi, pljačka i sukobi s policijom nakon smrti crnca kojemu je bijeli policajac koljenom prikliještio vrat i ugušio ga.

Prosvjednici prosvjeduju protiv rasizma, prekomjerne uporabe sile policije i društvene nejednakosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara