Ruska političarka: Ruskinje, nemojte se seksati s navijačima drugih rasa

Ruska političarka: Ruskinje, nemojte se seksati s navijačima drugih rasa
Foto: EPa

RUSKINJE bi trebale izbjegavati seks s nebijelim strancima tijekom nogometnog Svjetskog prvenstva jer mogu postati samohrane majke djeci miješane rase, upozorava visokopozicionirana zastupnica u ruskoj Dumi.

Čak i kad se ruske žene udaju za strance, brak obično završi loše, upozorava Tamara Pletnjova, predsjednica parlamentarnog odbora za obitelji, žene i djecu. Žene često zaglave u inozemstvu bez prilike da dobiju svoju djecu natrag, kaže.

Zastupnica ne želi da se ponove "djeca Olimpijskih igara" iz 1980.

Pletnjova je ovaj nevjerojatni komentar dala u intervjuu za lokalnu radiopostaju odgovarajući na pitanje o fenomenu nazvanom "djeca Olimpijskih igara" 1980. u Moskvi, kada kontracepcija nije bila široko dostupna u zemlji.

Taj se termin specifično odnosi na nebjelačku djecu koja su začeta na međunarodnim događajima u vezama između ruskih žena i muškaraca iz Afrike, Južne Amerike i Azije za vrijeme Sovjetskog Saveza, kada kontracepcija nije bila široko dostupna. Ta su djeca često trpjela diskriminaciju zbog svoje miješane rase.

"Moramo roditi našu djecu. Ta djeca (miješane rase) pate i patila su od sovjetskih vremena. Jedna je stvar ako je (otac) iste rase, ali potpuno druga ako je miješane rase. Nisam nacionalist, ali svejedno znam da djeca pate. Ona su napuštena i to je to, ostaju ovdje s mamom", objasnila je Pletnjova zašto misli da je seks između pripadnika različitih rasa za vrijeme Svjetskog prvenstva problem. 

Zastupnik: Čuvajte se stranih navijača, nose viruse i dilaju drogu

Ipak, dodala je da bi voljela da se ruski građani vjenčaju "iz ljubavi, bez obzira na etnicitet". Posebno je zanimljivo da je Pletnjova zastupnica Komunističke partije, koja je formalno u oporbi, ali podržava Vladimira Putina i njegovu Ujedinjenu Rusiju u svim ključnim pitanjima u Dumi. 

Drugi zastupnik Dume, Aleksander Šerin, rekao je da strani navijači mogu sa sobom donijeti viruse i zaraziti Ruse. Šerin je u radijskom intervjuu također upozorio Ruse da budu oprezni u interakciji sa strancima jer bi ovi mogli pokušati prodavati ili dijeliti zabranjene supstance tijekom prvenstva.

Tisuće nogometnih navijača iz 31 zemlje doći će na Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje sutra ceremonijom otvaranja i, nakon toga, prvom utakmicom između domaćina i Saudijske Arabije. Ni FIFA ni organizacijski odbor Svjetskog prvenstva u Rusiji nisu se oglasili o primjedbi zastupnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara