Ruski ministar Lavrov: Ako se SAD povuče, iranski nuklearni sporazum će propasti

Ruski ministar Lavrov: Ako se SAD povuče, iranski nuklearni sporazum će propasti

Foto: FAH

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako iranski nuklearni dogovor ne može preživjeti ako se Sjedinjene Države povuku iz tog ugovora.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prije tjedan dana da europski saveznici i Kongres moraju surađivati s njim kako bi se popravili "katastrofalni nedostatci" u nuklearnom ugovoru ili će SAD izaći iz njega. Trump ga želi ojačati posebnim sporazumom u roku od 120 dana.

"Ovaj sporazum ne može se provesti ako jedan od sudionika jednostrano istupi iz njega. Raspast će se, tada neće biti dogovora", rekao je Lavrov novinarima u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov je rekao kako misli da će Sjedinjene Države "nastojati uvjeriti europske države da zauzmu isto stajalište kakvo je zauzeo Washington".

Većina UN-ovih i zapadnih sankcija Iranu ukinuta je prije dvije godine prema nuklearnom dogovoru iz 2015. između Teherana i velikih svjetskih sila koji je sadržan i u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, prema kojem će Iran zauzvrat ograničiti svoj sporni nuklearni program, za koji su sile strahovale da je namijenjen izradi nuklearnog oružja.

"Ne može se održati na životu u ponovno ispregovaranom obliku, posebice uzimajući u obzir zahtjeve Sjedinjenih Država. On neće biti prihvatljiv Iranu i sada je jasno, mislim, da Europljani sada razumiju ovu opasnost", rekao je Lavrov.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara