Ruski nuklearni ledolomac završio dvodnevnu pokusnu plovidbu

Ruski nuklearni ledolomac završio dvodnevnu pokusnu plovidbu
Foto: EPA

RUSKI nuklearni ledolomac "Arktika", predstavljen kao najsnažniji brod takvog tipa na svijetu i simbol ruskih ambicija na Arktiku, vratio se u luku u Sankt-Peterburgu nakon dvodnevne pokusne plovidbe.

Namijenjen prijevozu tekućeg plina s Arktika, taj titanski brod dug 173, a visok 15 metara i s potiskom vode 14.000 tona, vratio se jutros u vode drugog najvećeg ruskog grada te je usmjeren prema gradilištu na Baltiku gdje je sagrađen.

Dva dana, koliko je "Arktika" provela na moru, bila su pokusna za ispitivanje algoritama u radu i manevrabilnosti, priopćio je Atomflot, tvrtka zadužena za flotu ruskih ledolomaca.

"Arktika" je nuklearni ledolomac, no za prvo putovanje korišten je dizelski motor. Graditelji ističu da ledolomac ima kapacitet za rezanje 2,8 metara leda.

Grade se još dva slična broda

Ledolomac, inauguriran 2016. godine, dio je globalnog projekta osmišljenog za plovidbu cijele godine područjem sjeverozapada koje povezuje Atlantski ocean s Pacifikom preko Arktika. Rusiji taj brod treba pojednostaviti isporuku goriva prema jugoistoku Azije.

Finalni testovi na "Arktici" predviđeni su za ožujak i travanj, a puštanje u pogon za svibanj sljedeće godine. Grade se već druga dva slična broda - "Ural" i "Sibir".

Ekonomski razvoj "Arktika", gdje se suprotstavljaju interesi pet zemalja među kojima su Rusija i SAD, jedan je od prioriteta ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusija se nada u tom području postati prva gospodarska i vojna sila koja će iskoristiti globalno zatopljenje i iskoristiti nove trgovačke putove na krajnjem sjeveru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara