Ruski zastupnik oslobođen optužbi za spolno zlostavljanje, mediji najavili bojkot parlamenta

Ruski zastupnik oslobođen optužbi za spolno zlostavljanje, mediji najavili bojkot parlamenta
Screenshot: YouTube
 
NEKOLIKO ruskih medijskih kuća danas je najavilo da će, u znak prosvjeda zbog odluke o oslobađanju od optužbe jednog zastupnika optuženog za spolno zlostavljanje, odsad bojkotirati ruski parlament te će odande povući sve svoje akreditirane novinare. 
 
Etičko povjerenstvo donjeg doma parlamenta u srijedu se sastalo da bi razmotrilo optužbe što su ih protiv predsjedavajućeg Odbora za vanjske poslove Dume Leonida Slutskoga iznijele novinarke te je nakon sastanka izvijestilo da "nisu otkrivena kršenja pravila ponašanja". 
 
"Ovakvom odlukom etičko povjerenstvo je poslalo poruku prema kojoj smatra uobičajenom mogućnost spolnog uznemiravanja novinarki", na internetskoj je stranici napisala grupacija RBK najavivši "povlačenje svih novinara koje pokrivaju aktivnosti Dume". 
 
Televizija Dožd i RTVI, medijska grupacija RBK i radio Eho Moskve prestat će pratiti rad Dume.
 
Novine Kommersant, Vedomosti i radio Govorit Moskva bojkotirat će rad Slutskoga.
 
Dominantni državni mediji postaju još utjecajniji
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Bojkot je izazvao zabrinutost da će već ionako dominantni državni mediji imati još veći utjecaj na to kako javnost dobiva informacije o radu parlamenta.
 
Tv kanal Dožd, blizak oporbi, ocijenio je odluku povjerenstva "neprihvatljivom i ponižavajućom". 
 
"Iznenađeni smo i razočarani odlukom povjerenstva koji je sastanak pretvorio u sudski proces protiv žrtava", objavila je u srijedu redakcija lista Kommersant, dodajući da više neće pokrivati aktivnosti Slutskoga. 
 
Tri novinarke optužile Slutskog
 
Tri su se novinarke nedavno oglasile optužbama za spolno uznemiravanje protiv Slutskoga, a posljednja među njima je Farida Rustamova koja radi za BBC. Njezine su optužbe najdetaljnije, a političareve je komentare i izjave snimila.  
 
Slutski je opovrgao sve optužbe triju novinarki, kazavši da su dio političke zavjere protiv njega, a zaprijetio je i tužbama za klevetu. Njihove je optužbe ismijao, kazavši da se "nikada nije ništa dogodilo" te da se "žene nikada nisu žalile".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara