Ruskom dirigentu Gergijevu umjetnički centar za 50. rođendan

U ČAST ravnatelju Marijinskog kazališta Valeriju Gergijevu bit će izgrađen umjetnički centar u gradu u kojem je dirigent proveo veći dio mladosti.

Gergijev i vlasti Sjeverne Osetije potpisali su ovih dana, prigodom proslave dirigentova 50. rođendana, ugovor o umjetničkom centru.

Gergijevljevi preci i rođaci su iz Osetije, gdje je i on proveo više godina i počeo karijeru studijem u umjetničkoj školi koja sada nosi njegovo ime.

Novi centar u glavnom gradu Sjeverne Osetije Vladikavkazu imat će koncertnu dvoranu i izložbeni paviljon. Predviđa se da umjetnički centar bude dovršen za tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bit ću iznimno sretan ako izgradnja ovog centra potakne razvoj mladih talenata u Vladikavkazu, pokrajini i cijelom području sjevernog Kavkaza", izjavio je Gergijev imajući na umu područje jugozapadne Rusije koje obuhvaća i Čečeniju.

Gergijev je šef-dirigent i glavni ravnatelj Marijinskog kazališta - opere i baleta u Sankt Peterburgu, poznatog u doba SSSR-a pod imenom Kirov, a nastupa i kao glavni gostujući dirigent Metropolitan opere u New Yorku (radno mjesto uvedeno za njega).

Ove je godine nominiran za tri nagrade Grammy za nastup sa svojim zborom i orkestrom, a prigodom rođendana primio je telegram od ruskoga predsjednika Vladimira Putina, koji je potpisao dekret o dodjeli Odličja za službu domovini trećeg stupnja Valeriju Gergijevu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara