Sabbah: Bliskoistočni čelnici moraju ostvariti mir ili zašutjeti

ČELNIK Rimokatoličke crkve u Svetoj zemlji rekao je da palestinski i izraelski čelnici trebaju ili ostvariti mir ili zašutjeti.

Riječi katoličkog poglavara Jeruzalema, Michela Sabbaha, na predbožićnoj konferenciji za tisak, predstavljaju neuobičajeno izravnu kritiku upućenu čelnicima obiju strana, primjećuju analitičari.

´Ako sadašnji čelnici ne uspijevaju ostvariti mir, samo je jedno rješenje - otvoriti put drugim čelnicima, možda će oni bolje uspjeti tamo gdje ovi sadašnji nisu uspjeli´, rekao je Sabbah, inače Palestinac, u svojoj božićnoj poruci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan smatra li da bi palestinski predsjednik Jaser Arafat trebao odstupiti, on je rekao da poziva ´sve one koji nisu sposobni uspostaviti mir da odstupe, prvo izraelske vlasti, jer je to u njihovim rukama...´. ´Ako je Arafat nesposoban uspostaviti mir, naravno, neka dustupi mjesto drugome´, dodao je.

Svjetski čelnici pozvali su Arafata da okonča nasilje i zatražili suzdržanost od izraelskog premijera Ariela Sharona, osudivši samoubilačke i druge napade Palestinaca jednako kao i napade izraelske vojske na Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara