Sabina Glasovac: Netko pod okriljem noći mijenja Strategiju obrazovanja

Sabina Glasovac: Netko pod okriljem noći mijenja Strategiju obrazovanja

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac ustvrdila je da je „netko, pod okriljem noći, daleko od očiju javnosti“ odlučio izmijeniti Strategiju znanosti, obrazovanja i tehnologije te pozvala premijera Andreja Plenkovića da takve pokušaje zaustavi, HDZ-ova Vesna Bedeković poziva da se prestanu dizati tenzije te uvjerava da sve aktivnosti idu svojom dinamikom.

Odustanite od "masakra Strategije, dajmo obrazovnom sustavu da diše", raspravljajmo o tome kako ćemo provesti ono što je Sabor donio, poručila je Glasovac u Hrvatskom saboru uoči popodnevnog sastanka premijera Plenkovića s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak te voditeljicom Stručnog povjerenstva za provedbu strategija Dijanom Vican koji se održava nakon što je u javnost izašla informacija da se preko Akcijskog plana za provedbu Strategije ona zapravo mijenja.

Sabor jednoglasno

Strategiju obrazovanja, podsjeća SDP-ova zastupnica, Sabor je donio bez glasa protiv sa željom da se budućim naraštajima omogući moderno obrazovanje za 21. stoljeće.

Sabor donosi zakone kojih se svi moraju svi pridržavati, no netko je odlučio pod okriljem noći potpuno izmijeniti pravac koji je dao Sabor, netko je napravio novi Akcijski plan provede Strategije, ali nije stao samo na tome, nego si je uzeo za pravo da kroz taj dokument "derogira, masakrira samu Strategiju i negira odluke Sabora", ustvrdila je Glasovac navodeći da je bez znanja Sabora mijenjamo čak 120 mjera koje donio Sabor, izbačeno 11 ciljeva, dodano 12 novih.

"Strategija je izmijenjena do neprepoznatljivosti", rekla je Glasovac pozivajući premijera da ne dozvoli da „netko, negdje, pod okriljem noći mijenja put Hrvatske za koji se opredijelio Sabor“.

Odbor za obrazovanje, koji mora dati 'zeleno svjetlo' Akcijskom planu, nikada nije vidio njegov nacrt, rekla je Glasovac.

Bedeković: Sve ide svojom dinamikom

Sve aktivnosti oko provođenja Kurikularne reforme, pa tako i oblikovanje Akcijskog plana na temelju Strategije odvijaju se svojom dinamikom, uzvraća Bedeković, uvjerena da i premijer i ministrica vode računa da se sve aktivnosti provode u ozračju pluralizma, uključivosti svih dionika i općeg konsenzusa.

Nastavak svih aktivnosti nije upitan, one imaju svoju dinamiku, provode se u interesu naše djece, roditelja, nastavnika, svih građana, kaže HDZ-ova zastupnica i poziva da se prestanu dizati tenzije, da se situacija dodatno ne politizira.

Pričekajmo sastanak, ne nasjedajmo na medijski linč koji se ponovno diže kad je u pitanju provedba Kurikularne reforme, pozvala je Bedeković i poručila da Kurikularna reforma nije zaustavljena, da se Akcijski plan oblikuje sukladno Strategiji.

Postojeći Akcijski plan o kojem je govorila zastupnica Glasovac, pozivajući se na procedure i ulogu Sabora, nikada nije prošao saborsku proceduru i nikada nije usvojen na razini Sabora, uzvratila je Bedeković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara