Sabor: građanima najviše smetaju prazna Sabornica i prepucavanja zastupnika

Prazna sabornica i beskonačna poslovnička prepucavanja zastupnika najčešći su razlozi zbog kojih se hrvatski građani odlučuju okrenuti telefonski broj Hrvatskog sabora i izraziti svoje nezdovoljstvo.

Kad Sabor zasjeda, ne prođe dan a da se netko od građana ne javi, bilo da nešto pokudi ili pohvali, kaže Marija Krakić iz Službe za odnose s javnošću i otkriva da ima i građana koji redovito zovu.

U pravilu, mnogo ih se javlja kada se u Saboru raspravlja o ´čistim´ političkim temama, suradnji Hrvatske s Haaškim sudom ili haaškim optužnicama.

Neki Sabor zovu s konkretnim prijedlozima i upitima, i takve obično upućujemo nadležnim odborima, a ima i onih koje, nakon što izraze svoju ljutnju, oraspoloži činjenica da se mogu nekome požaliti, da ih netko sluša.

Građani Sabor zovu i kad iscrpe sve mogućnosti u nastojanju da riješe svoj problem.

Slušam o raznim životnim problemima, osobnim i obiteljskim, kaže Marija Krakić i dodaje da razgovori znaju trajati i više od pola sata.

Među vedrijim pozivima prednjače prigovori koji se uvjetno mogu svrstati u modne i estetske. Naime, pojedini građani znaju zvati ´iživcirani´ zastupničkim frizurama, ali i dužinom i širinom suknji zastupnica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se podijele oko stila kojim predsjednik Sabora vodi sjednice - dio mu spočitava da je preblag prema zastupnicima, drugi pak drže da je preoštar, da im treba pustiti na volju.

No, većini građana zajednička je odbojnost prema poslovničkim nadmudrivanjima i prazne klupe. U takvim se pozivima, redovito, spominju visoke plaće, udobne fotelje.

Zbog praznih klupa, nedavno je zvao pastir iz okolice Karlovca pitajući se zašto on cijeli dan, za mali novac, može provesti na kiši, a zastupnici s dobrim plaćama ne mogu u toploj sabornici.

No, ne prate građani pozorno samo zastupnike, njihov su interes, primjerice, i ´živi semafori´ - saborski djelatnici koji s galerije velike vijećnice broje zastupničke glasove i ima li kvoruma.

Kako tako brzo broje, kako mogu vidjeti sve zastupnike, kad mi ne možemo u tv-prijenosu, pitaju građani.

Jednoj je gospođi zasmetao i izgled brojki koje ispisuju na papiru, a zatim pokazuju, pa je predložila da im se nabave gotove, kartonske brojke koje bi samo slagali na posebnu ploču.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara