Sabor: HDZ i IDS ističu da o proračunu ne odlučuju zastupnici

O državnom proračunu za 2003. ne odlučuju zastupnici nego MMF, koji je naredio hrvatskoj Vladi da smanji proračun za 203 milijuna kuna, te da deficit proračuna ne smije prijeći pet posto, istaknuo je večeras u Hrvatskom saboru u ime Kluba HDZa Ivan Šuker.

Šuker je to rekao nakon stanke koju su oporbeni zastupnici zatražili revoltirani vladinim odbijanjem svih 128 zastupničkih amandmana od njih ukupno 450.

´Da je jutros premijer Račan došao u Sabor i rekao da je proračun takav po diktatu MMF-a, jer bi u suprotnom Hrvatska imala štete na financijskim tržištima, HDZ bi to prihvatio s punim razumijevanjem´, rekao je Šuker.

Ipak, istaknuo je, ni jedna država ne bi smjela prihvatiti da joj 200 milijuna kuna u proračunu diktira netko izvana.

Šuker je dodao da je u Sabor ´trebao doći Hans Flickenschild iz MMF-a i reći proračun vam treba biti toliki, a plaće tolike, kako biste mogli vratiti kredite koje smo vam dali´.

HDZ je zamjerio premijeru što danas u Saboru ne prati raspravu o proračunu, i što je prisutan samo jedan ministar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker je istaknuo da oporba, u skladu i s prethodnim najavama premijera Račana, nema iluzija da će se Vlada predomisliti i prihvatiti barem jedan zastupnički amandman na proračun, ali da su amandmanima željeli skrenuti pažnju na to kako se pojedina ministarstva odnose prema pojedinim jedinicama lokalne samouprave u kojima nije na vlasti vladajuća koalicija.

Krunoslav Gašparić je u ime Kluba HB-a istaknuo da današnju raspravu o proračunu najbolje ocrtava nedavna izjava predsjednika Sabora koji je u parlamentu izrekao ´ovo je cirkus´. Gašparić je naglasio da je proračun za 2003. u funkciji izbora, a ne razvoja, jer se, primjerice, informatizacija srednjih škola smanjuje za sedam milijuna kuna, reducira se stipendiranje studenata, dok se u proračunu neprihvatljivo povećavaju razne intelektualne usluge.

Valter Drandić je u ime Kluba IDS-a (stranke koja je rekorder s podnesenih ukupno 97 amandmana) rekao da IDS ne bi ulazio u to donosi li se proračun pod pritiskom MMF-a, mada vjeruje da MMF ipak ima utjecaja na proračun.

Ono što IDS najviše smeta, rekao je Drandić, to je što zastupnici nemaju utjecaja na proračun. IDS je najavio da u daljnjoj raspravi neće obrazlagati ni jedan svoj amandman, ali će tražiti da se o svakom glasuje, ´iako od strane Vlade izgleda da Istri ništa ne treba´.

Povratkom zastupnika oporbe i vladajuće koalicije u zastupničke klupe Sabor je uz osiguran kvorum nastavio raspravu o amandmanima na proračun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara