SABOR: KLUBOVI PODIJELJENI OKO UKIDANJA PROCESA PREVOĐENJA

Vladin prijedlog ukidanja procesa tzv. prevođenja, odnosno revizije ratnih vojnih invalidnina, danas je u Saboru podijelio klubove vladajući podržavaju jer taj proces drže omalovažavajućim za branitelje, dok se oporba uglavnom protivi tvrdeći da se time želi ozakoniti nezakonito stečena prava.

Klubovi vladajuće koalicije (HDZ i HSLS/DC) isticali su da je prevođenje nanosilo štetu braniteljima i njihovim obiteljima, da ih se omalovažavalo i narušavao dignitet Domovinskog rata. Spomenuli su slučaj invalida Darka Bešteka, kojemu je prevođenjem ukinut status ratnog invalida, optužujući bivšeg ministra branitelja, SDP-ovca Ivicu Pančića da je 'progonio' branitelje.

"Nedopustivo je da se braniteljska populacija, najzaslužnija za stvaranje Hrvatske, omalovažava i javno proziva uz pompu kamera i tiska", rekao je Josip Đakić (HDZ).

Odbacujući optužbe na svoj račun, Pančić je HDZ-ovu Vladu optužio da želi zaustaviti reviziju ratnih invalida, unatoč tomu što je utvrđeno da je dio njih status stekao protivno zakonu.

"Kako od onih koji su nepravilnosti stvarali očekivati da ih sada riješe", rekao je Pančić, naglasivši da je proces prevođenja pokrenut u cilju zaštite istinskih branitelja i ratnih invalida, "te odvajanja iz tog kruga onih koji su tamo zalutali".

Dužnosnike Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti optužio je da svakodnevno vrše pritiske na članove liječničke komisije, odnosno da ih upućuju da sve negativno ocijenjene slučajeve oboljenja od PTSP-a proglase pozitivnima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pančićeve optužbe odbacio je državni tajnik u tom ministarstvu Tomislav Ivić, poručivši mu da se to radilo u njegovo vrijeme, ne i sada.

Vladin prijedlog ukidanja odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima koje se odnose na prevođenje Jozo Radoš (Libra) smatra "političkom odlukom da se više ne ide u reviziju ratnih invalidnina, kako bi se prikupili politički bodovi". Vladi je zamjerio i da nije podastrla argumente i analize da je prevođenje bio krivi potez.

S njim se složio i Zdenko Haramija (HSS), koji je najavio mogućnost da njegov klub od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi koje se predlažu ukinuti, "jer se njima ozakonjuje nešto što je stečeno nezakonito".

Ukidanje prevođenja podržao je HSP, ali i upozorio da se ukidanjem samo tih odredbi neće riješiti brojni nedostatci u važećem zakonu, zbog čega su najavili da će predložiti novi zakon o braniteljima.

(Hina) xtr/xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara