Sabor: Klubovi se podijelili oko događaja u Skupštini Osječko-baranjske županije

PARLAMENTARNI klubovi podijelili su se danas oko toga treba li Sabor dati vjerodostojno tumačenje događaja u Skupštini Osječkobaranjske županije oporba smatra da ostavkom 26 vijećnika Skupština nije imala kvorum verificirati mandat zamijenjenog vijećnika HSSa i traži nove izbore, a klubovi vladajuće koalicije da je verifikacija izvršena zakonito i da to ne treba posebno tumačiti.

Vladajući klubovi podržali su izvješće Odbora za zakonodavstvo po kojemu ne proizlazi da Skupština nema dovoljan broj vijećnika potrebnih za rad i donošenje odluka, a kako drži HDZ.

Odbor smatra da nisu nastupile okolnosti prema kojima ne bi postojala mogućnost da zamjenici vijećnika preuzmu obnašanje vijećničke dužnosti od vijećnika kojima je mandat prestao podnošenjem ostavke, te da stoga nema potrebe za davanje posebnog tumačenja članka 84. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Suprotno tome, oporbeni klubovi, posebno HDZ-ov, drže da je ostavkom 26 vijećnika iz HDZ-a, HSLS-a i HSP-a, te jednog iz HSS-a u travnju ove godine, od ukupno 51 vijećnika, Skupština trajno izgubila kvorum, te da stoga nije mogla verificirati mandat zamjenika HSS-ovog vijećnika koji je prebjegao u HDZ, a time niti ostvariti uvjete za rad i donošenje odluka.

Ivo Sanader je u ime Kluba HDZ-a ocijenio da je u Osječko-baranjskoj županijskoj skupštini počinjeno nasilje nad demokracijom, te zatražio da Sabor da vjerodostojno tumačenje, Vlada raspusti Skupštinu te da se provedu novi izbori.

U suprotnom, najavio je, HDZ će razmotriti svoje daljnje djelovanje u Saboru i izvan njega.

"Ovo što je učinjeno nasilje je nad demokracijom i poništavanje volje birača, pa možemo samo zamišljati što se sprema za parlamentarne izbore", rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegov istup izazvao je brojne replike SDP-ovih zastupnika, koji su tvrdili da je odluka Skupštine zakonita i valjana, kako je upravo riječ o poštivanju volje birača da većina koja je na izborima dobila vlast tu vlast i obnaša.

SDP-ovac Josip Leko, koji je i predsjednik Odbora za zakonodavstvo, kazao je da su odredbe zakona jasne i da nema potrebe posebno ih tumačiti, te pozvao nezadovoljnike da se, ako žele, obrate Ustavnom sudu.

Uz podršku takvom stavu, klubovi HSS-a, Libre, LS-a i HNS-a smatraju da je pravo na mandat zakonsko pravo, odnosno da stranka može zamijeniti vijećnika drugim sa svoje liste bez posebne verifikacije, te smatraju da je sve ostalo politiziranje cijelog događaja.

HDZ-u su zamjerili slučaj u Općinskom vijeću Visokog pokraj Varaždina, kada 1999., kako kažu, nije utvrđen nedostatak kvoruma, te kada bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije priznao četiri zagrebačka gradonačelnika, što je izazvalo zagrebačku krizu.

S druge strane, oporbeni klubovi HSLS-a, DC-a i HSP/HKDU-a pozivali su se na izjave potpredsjednika Sabora i predsjednika Odbora za Ustav, SDP-ovca Mate Arlovića, koji je podržao stav HDZ-a da je ostavkama većine vijećnika Županijska skupština izgubila mandat.

Međusobne optužbe nastavile su se i u pojedinačnoj raspravi, pa je HDZ-ov zastupnik Branimir Glavaš, nakon što je vladajuću koaliciju optužio za "nasilje koje neće dugo trajati", dobio opomenu.

(Hina) tr/daju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara