Sabor: nema vremena za novi izborni zakon

Većina saborskih klubova suglasila se danas da treba utvrditi trajni izborni model, ali da u sadašnjim, zgusnutim rokovima nema vremena za donošenje novog izbornog zakona, veće da treba mijenjati postojeći. L

Za demokratsku i političku stabilnost države nužno je dva puta zaredom birati po istom izbornom zakonu, naglasila je većina klubova raspravljajući o izbornim zakonima što su ih predložili HSS, SDP, DC, te Damir Kajin (IDS) i Zlatko Kramarić (LS).

I dok većina klubova tvrdi da njihovim strankama odgovara svaki od ponuđenih izbornih modela, Libra izričito podržava HSS-ov.

Taj model, kaže Jozo Radoš, čuva ključne vrijednosti političkog života - neposrednu vezu birač-zastupnik i političke stranke.

Radoš pozdravlja predloženo smanjenje broja zastupnika, a ocjenu da je sadašnjih 151 previše, argumentira podatkom da u Saboru sjedi 16 zastupnika više, nego je predviđeno (135).

Luka Trconić najavljuje da će HSS braniti svoj prijedlog i glasovati protiv ostalih. Također je rekao da postojeći zakon nije dobar i da je došlo vrijeme kada građani više neće kupovati 'mačka u vreći' i glasovati za bezlične stranke, već za osobe.

No, HSS ne zatvara vrata usuglašavanju oko dodatnih promjena nekih izbornih instituta. Trconić ne precizira kojih, ali kaže da se mora raditi na tome da parlament vjerno odrazi biračku volju.

SDP drži da treba donijeti novi izborni zakon, ali se "miri" s činjenicom da se, zbog isteka roka, na iduće izbore ide po izmijenjenom postojećem zakonu, rekao je Mato Arlović.

Spremni smo izaći na izbore i vjerujem da ćemo s partnerima - LS-om, HNS-om, HSS-om, Librom, pa i IDS-om ponovno formirati vlast.

Predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić prigovorio mu je da je "loš običaj u Saboru govoriti tko će s kim koalirati nakon izbora".

HDZ-u su, kaže Ivo Sanader, prihvatljiva sva četiri prijedloga, no, ta se stranka ne može oteti dojmu da su predlagatelji više razmišljali o partikularnim, a manje općim interesima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ traži donošenje trajnog izbornog zakona, njegovo mijenjanje tek dvotrećinskom većinom, fiksiranje dana redovnih izbora.

Fiksan dan parlamentarnih izbora, predlaže i HSP/HKDU, koji, kad je riječ o dijaspori, traži i dopisno glasovanje.

Takvo glasovanje za hrvatske državljane koji žive izvan Domovine, te one koji se na dan izbora nađu izvan zemlje, predlaže i HB.

Damir Kajin (IDS) drži da glasovanje Hrvata u BiH treba riješiti međudržavnim ugovorom, a pripadnicima nacionalnih manjina omogućiti dvostruko pravo glasa.

To što je jučer učinjeno ukidanjem dvostrukog glasa za manjine na lokalnim izborima degradacija je stečenih prava, ustvrdio je Kajin, uvjeren da će međunarodne institucije na to reagirati.

Njegove je tvrdnje odbacio Arlović (SDP), rekavši da manjinama nije uskraćena "pozitivna diskriminacija" jer se mogu odlučiti hoće li glasovati za stranačke ili manjinske liste.

HSP drži da je pitanje manjinskih zastupnika dobro riješeno postojećim izbornim zakonom (ima ih pet).

Većina stranaka nije protiv okrupnjavanja političke scene, no HSP tvrdi da to ne treba raditi kroz izborni, nego zakon o strankama.

Radoš dodaje da ne treba strepiti od velikog broja stranaka, jer postojanje samo dvije-tri velike nije jamstvo stabilnosti sustava, a logika okrupnjavanja doći će sama po sebi.

Raspravu o izbornim zakonima, Sabor nastavlja nakon stanke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara