Sabor nije izabrao nasljednicu Dalije Orešković, HDZ-ovoj kandidatkinji falio jedan glas

Sabor nije izabrao nasljednicu Dalije Orešković, HDZ-ovoj kandidatkinji falio jedan glas

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Hina

SABOR danas nije izabrao novu predsjednicu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. U tajnom glasovanju za predsjednicu Povjerenstva kandidatkinja HDZ-a Nataša Novaković dobila je 75 glasova, a dosadašnja predsjednica istog povjerenstva Dalija Orešković dobila je 46 glasova. Šest listića bilo je nevažećih.

Ako nije predsjednicu, Sabor je bar uspio izabrati članove Povjerenstva. Izabrani su Davorin Ivanjek i Tatijana Vučetić koji su i prije bili članovi, te Tončica Božić i Aleksandra Jozić Ileković kao novi članovi.

Za vrijeme glasanja u Saboru je trajala 60-minutna stanka, a rezultate tajnog glasanja pročitao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Glasanje se ponavlja na prvoj idućoj sjednici

Budući da zakon ne predviđa što se događa u ovakvim situacijama, konzultirali smo saborski Poslovnik, kazao je Jandroković, citirajući članak koji predviđa ponavljanje glasanja.

U prvom ponavljanju ne mogu sudjelovati kandidati koji su dobili manje od petine, a u drugom oni koji su dobili manje od trećine glasova nazočnih zastupnika. Ako ni u drugom ponovljenom glasovanju pojedini kandidat ne dobije potrebnu većinu, prijedlog za izbor tog kandidata skida se s popisa predloženih kandidata.

Dakle, sukladno Poslovniku morali bi ponovno glasovati o istim kandidatkinjama, budući da sada nema kvoruma to ne možemo napraviti danas, nego ćemo to napraviti na prvoj idućoj sjednici, najavio je predsjednik Sabora.

U međuvremenu će se, kaže, konzultirati Odbor za Ustav i politički sustav kako bi i on dao tumačenje i "najvjerojatnije potvrdu takvog stava".

Neuspjeli izbor predsjednice Povjerenstva neslužbeno se u petak komentirao kao pokazatelj da HDZ-ova saborska većina, koja broji 78 zastupnika, i nije tako stabilna.

Kako će povjerenstvo raditi bez predsjednika

Neslužbeno, propituje se kako će Povjerenstvo raditi bez predsjednika s obzirom na njegove velike ovlasti. Prema zakonu, predsjednik organizira i upravlja radom Povjerenstva, saziva i predsjedava njegovim sjednicama, skrbi o pravilnoj i učinkovitoj provedbi postupaka pred tim tijelom, priprema prijedlog za osiguravanje sredstava za rad Povjerenstva i nalogodavac je za financijsko i materijalno poslovanje Povjerenstva.

Inače, Hrvatska Povjerenstvo za sprječavanja sukoba interesa faktički nije imala od 11. veljače kada mu je istekao mandat.

Za članove novog Povjerenstva kandidati su bli Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Ileković Jozić, Tončica Božić, Duje Prkut, Dragan Zelić i Antonija Petričušić, a za predsjednicu Nataša Novaković i Dalija Orešković.

Predsjednik i članovi Povjerenstva biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta. Uvjet za izbor je 76 dobivenih glasova.

Tko su izabrani članovi

Vučetić i Ivanjek bili su članovi Povjerenstva kojemu je mandat istekao 11. veljače.

Vučetić (82 glasa), zamjenica predsjednice Povjerenstva u prošlom sazivu, radila je u Ministarstvu pravosuđa gdje je, uz ostalo, bila i državna tajnica. Godinama je vodila osobni odvjetnički ured, radila kao pravnica u dvije velike tvrtke.

Pravnik Davorin Ivanjek (80 glasova) bio je sudac Općinskog suda u Varaždinu, sudski savjetnik Vrhovnog suda, viši sudski savjetnik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Aleksandra Jozić Ileković (106 glasova) dolazi s mjesta savjetnice ministra uprave. Osam godina bila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), prije toga viša upravna inspektorica Ministarstva uprave, viša savjetnica i zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo, stručna suradnica i savjetnica u zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo.

Tončica Božić (80 glasova) diplomiranja je psihologinja sa specijalizacijom iz psihosocijalnog rada. Od 2016. radi u Hrvatskoj psihološkoj komori, prije toga radila je u Centru za socijalnu skrb Krapina, ministarstvima obitelji i socijalne skrbi, osnovnoj školi, Zavodu za socijalno-zdravstvenu zaštitu odraslih osoba, itd.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara