Sabor o reviziji pretvorbe uz međusobne optužbe pozicije i opozicije

UNATOČ zahtjevu oporbe da se prekine današnja saborska sjednica zbog izostanka televizijskog prijenosa, Sabor je nastavio raspravu o Izvješću o reviziji pretvorbe i privatizacije, obilježenu međusobnim optužbama oporbenih i zastupnika vladajuće koalicije.

Nakon šestosatne rasprave o Izvješću, Sabor je zaključio današnje zasjedanje.

Oporbeni zastupnici optuživali su saborsku vladajuću većinu kako ne želi da javnost dozna sve o nepravilnostima u privatizaciji u posljednje četiri godine, da ne želi položiti račun na kraju mandata.

Tražili su da se sjednica prekine i nastavi sutra ujutro, uz televizijski prijenos te nazočnost predstavnika Vlade i HFP-a.

"Vlast ne želi da javnost čuje o gospodarskim nepravilnostima u zadnje četiri godine, ali niti naše odgovore na njihove optužbe o tome što se događalo u vrijeme tzv. HDZ-ova mraka", rekao je Branimir Glavaš (HDZ).

Aktualnoj vlasti zamjerio je da je dolaskom na vlast govorila kako će tražiti spisak 200 najbogatijih HDZ-ovih obitelji i tajkuna, ali da to nije učinila.

"Željeli ste da to ne izađe u javnost jer bi se utvrdilo da su dvije trećine njih vaši tajkuni koji su financirali vaše stranke", ustvrdio je Glavaš zastupnicima vladajuće koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegove tvrdnje izazvale su žestoku reakciju SDP-ovaca. "SDP itekako želi televizijski prijenos kako bi se i ovim izvješćem revizije pokazalo da je podnijetio više od tisuću prijava zbog gospodarskih zlouporaba iz vremena HDZ-ove privatizacije", rekao je Ivan Ninić.

Nakon tvrdnje SDP-ova zastupnika Marina Jurjevića da je sjednica javna jer se snima i prate je novinari, pa se može nastaviti i bez prijenosa, Glavaš je uzvratio: "Ovdje se sve snima, ne samo u sabornici, već i u kafiću i hodnicima".

U raspravi po klubovima, također obilježenoj optužbama tko je napravio više nepravilnosti u privatizaciji poduzeća, svi klubovi su podržali izvješće Državnog ureda za reviziju, ali i upozorili da samo statistički podaci neće doprinijeti raščišćavanju privatizacijskih promašaja niti povratiti izgubljeni novac.

Marijana Petir (Klub HSS-a) upozorila je na "bogaćenje preko noći" pojedinaca koji su sudjelovali u privatizaciji. Predložila je da se onima koji su imovinu stekli nezakonitim siromašenjem hrvatskog gospodarstva, ta imovina oduzme i vrati gospodarstvu.

Dario Vukić (Klub HIP-a) ocijenio je pak da je Izvješće rađeno sukladno neobjektivnom zakonu o reviziji.

U Izvješću se navodi da nisu ispunjeni ciljevi pretvorbe i privatizacije, kakvi su, primjerice, poticanje gospodarskog rasta i očuvanje produktivne nezaposlenosti, no ne navodi se da te ciljeve, u uvjetima rata, globalizacije, otvaranja granica i liberalizacije uvoza nije bilo moguće ostvariti, rekao je Vukić.

"Uzaludan je trud revizije jer se ionako neće promijeniti događaji i stanje iz 92., 93. i 94", kazao je Damir Kajin (Klub IDS-a), upozorivši da u poduzeća s nedefiniranim vlasništvom nitko neće ulagati.

"Nije čudo da je konkurentnost našeg gospodarstva iza Rumunjske i Bugarske, niti je čudo ako ćemo iza tih zemalja ući u EU", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara