Sabor: odgođeno imenovanje Povjerenstva za sukob interesa

Hrvatski je Sabor, na prijedlog Kluba HDZa, večeras odgodio glasovanje o prijedlogu imenovanja članova Povjerenstva za sukob interesa, kako bi se još s oporbom pokušalo naći zajedničko rješenje.lL

Obrazlažući prijedlog da se glasovanje o imenovanju članova Povjerenstva odgodi, predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić kazao je kako će HDZ tako još jednom pokazati volju, iako je, kako je rekao, "sudeći po istupu SDP-ovca Nenada Stazića jasno da s njima nema dogovora".

Stazić je, naime, protiveći se prijedlogu imenovanja šest od sedam članova Povjerenstva na prijedlog vladajuće većine, koji je danas, bez glasova oporbe, utvrdio Odbor za izbor i imenovanja, među ostalim kazao kako je "pala pozlata s lica HDZ-a", te da je "jasno da se HDZ proteklih godina nije nimalo promijenio".

Stazić je HDZ optužio da "inzistirajući na tome da može kontrolirati većinu glasova u Povjerenstvu, stvara podlogu za vlastiti sukob interesa".

Na zahtjev Kluba SDP-a, saborska je sjednica prekinuta na pola sata, a Milanka Opačić (SDP) poslije stanke je povukla svoju kandidaturu za člana Povjerenstva, rekavši da ne želi "sudjelovati u HDZ-ovoj farsi".

Tvrdeći da Zakon o sukobu interesa, kojim je regulirano osnivanje i rad Povjerenstva, ne predviđa koliko članova Povjerenstva mora biti iz redova parlamentarne većine, a koliko iz redova oporbe, HDZ-ovci su ipak odustali od glasovanja, najavljujućii kako će još jednom s oporbom pokušati naći zajednički stav.

Inače, Odbor za izbor i imenovanja Saboru je predložio da iz redova parlamentarne većine u Povjerenstvo imenuje Mariju Bajt (HDZ) i Đurđu Adlešić (HSLS), a kao predstavnike "ostalih" Milanku Opačić (SDP) i Ratka Gajicu (SDSS).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije stanke, oporba je tvrdila da je HDZ time izigrao postignuti dogovor, po kojemu su u Povjerenstvu trebala biti po dva zastupnika vladajućih i oporbe.

Činjenicu da je prijedlog imenovanja utvrđen bez glasova oporbe HSP-ovac Miroslav Rožić nazvao je "nasiljem nad demokracijom, zdravom pameću, Poslovnikom i Zakonom, izvan domašaja dobrog, ai i lošeg ukusa".

Naglasio je da je osnovna namjera Zakona o sprječavanju sukoba interesa bila da u Povjerenstvu ne vlada parlamentarna većina, jer bi ono trebalo nadzirati državne dužnosnike, a pogotovu izvršnu vlast.

Upozorio je i da su zastupnici SDSS-a u saborska radna tijela imenovani u kvoti vladajućih, zbog čega se, po njegovu mišljenju, ne mogu smatrati oporbom.

Saborska sjednica nastavlja se sutra.

(Hina) ib ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara