Sabor: Održana prezentacija hrvatskog nastupa na EXPO-u

Hrvatska će sudjelovati na svjetskoj izložbi EXPO 2005. u Japanu od 25. ožujka do 25. rujna u japanskoj prefekturi Aichiu, a koncepcija njezina nastupa zasnovana je na ideji, planu i metafori solane te je predstavljena danas u Hrvatskom saboru.

Tema svjetske izložbe EXPO je "Mudrost prirode", početkom godine bilo je prijavljeno 127 zemlja, a očekuje se 15 milijuna posjetitelja.

Hrvatska se predstavlja pod sloganom "Kap vode - zrno soli" koji pokazuje prepoznatljivu specifičnost njezina krajolika i povijesti - solana.

Hrvatski paviljon razdijeljen je u dvije etaže i pet prostorno-scenskih cjelina: U moru, Iz mora, Pod suncem, Nad Hrvatskom i Hvala. Poštujući japanski običaj darivanja posjetiteljima će se ponuditi zrno soli kao zrno mudrosti i posebno oblikovana bočica morske vode s natpisom "Kap mora - zrno soli, Hrvatska".

Svjetska izložba EXPO postavljena je u šest zona koje predstavljaju svojevrsne zemljopisne cjeline, a hrvatski paviljon smješten je u sklopu 3. cjeline.

Hrvatska paviljon dijeli zajedno s Grčkom i nalazi se na izuzetno dobrom položaju uz tradicionalno dobro posjećene paviljone Italije, Francuske Njemačke i Španjolske.

Hrvatski nacionalni dan je predviđen za 12. travnja kada će biti održan i bogat kulturni program. Izgradnja paviljona već je dovršena, a slijedeći korak je uređenje unutrašnjosti i postavljanje tehničke opreme potrebne za multimedijalni dio predstavljanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin Hrvatskoj bit će grad Hekinan, jedan od najmlađih u Japanu, a koji je već prihvatio sponzorstvo nad nekim događajima povodom Hrvatskog nacionalnog dana.

Zastupnik HSP-a Tonči Tadić i jedan od inicijatora predstavljanja hrvatskog nastupa na EXPO-u u Hrvatskom saboru rekao je da je za sudjelovanje Hrvatske na toj svjetskoj izložbi predviđen iznos od 35 milijuna kuna, no da je naknadno smanjen na 25 miljuna kuna, što je nedovoljno.

Apelirao je na Vladu da osigura potrebna sredstva, jer je sudjelovanje Hrvatske na EXPO-u izuzetno važno za promociju Hrvatske u svijetu. I sam koncept hrvatskog nastupa na EXPO-u je izuzetno dobro pogođen jer su sol i voda elementi pročišćenja u tradicionalnoj japanskoj kulturi što će našu zemlju približiti potencijalnim japanskim i drugim turistima, ocijenio je Tadić.

Prezentaciji je bio nazočan i japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ikeda Kaname.

HSP-ovi zastupnici Tonči Tadić i Slaven Letica izrazili su nezadovoljstvo zbog slabog odaziva saborskih zastupnika prezentaciji.

(Hina) xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara