Sabor: Oporba žestoko kritizira, a vladajući hvalili ponuđenu reformu pravosuđa

SABORSKI koalicijski klubovi su hvalili, a oporbeni žestoko danas kritizirali Vladin dokument o reformi pravosuđa, predbacujući mu deklaratornost i tvrdeći da je riječ o još jednom dokumentu koji Vlada nije sposobna provesti i koji neće poboljšati stanje u hrvatskom pravosuđu.

Nova vlast, tvrdi oporba, u tri godine nije napravila ništa, stalno se povećava broj neriješenih predmeta i sada ih je oko dva milijuna.

Već koncem 2001. broj zaostalih sudskih predmeta dosegnuo je 1,2 milijuna, naveo je Mario Kovač (HSLS), a Ivić Pašalić (HB) dodao kako posebno zabrinjava 360 tisuća neriješenih predmeta na trgovačkim sudovima, te velik broj nerješenih radnih sporova.

Vlada će završiti mandat, a reforma pravosuđa ostat će jedno od njenih neispunjenih obećanja, procijenio je Pašalić (HB) tvrdeći da je Vladin dokument dobar materijal za zamagljivanje stvarnosti, usko povezan sa skorim izborima.

Pašalićeva tvrdnja o kadroviranju u pravosuđu izazvala je lavinu reakcija koalicijskih zastupnika, koji su mu uzvratili istom mjerom, spočitavajući mu da je za vlasti HDZ-a upravo tzv. Pašalićeva komisija kadrovirala hrvatskim sudstvom.

Protjerano je 400 sudaca, a u pravosuđu je bila prava elementarna nepogoda, uzvratio je Ivan Ninić (SDP), a Marin Jurjević (SDP) dodao da je samo u Splitu iz pravosuđa amputirano sto ljudi.

To je specifična kirurgija u kojoj je vješt bio dr. Pašalić, izjavio je Jurjević.

Oporba Vladi predbacuje da nije zaživjela najava o stalnom usavršavanju sudaca, o njihovom prekovremenom radu, da se malo učinilo na obećanjima da će sudstvo biti neovisno o politici.

S tim u svezi, Kovač podsjeća na političke izjave u slučaju Lora, medijske napade na suca koji je bio na Thompsonovu koncertu, te ironično predlaže da Ministarstvo pravosuđa pravilnikom utvrdi koje je priredbe prihvatljivo, a koje neprihvatljivo pohoditi.

Klubovi vladajuće koalicije pohvalili su Vladinu analizu stanja u pravosuđu, tvrdeći da je dobro polazište za korjenitu reformu pravosuđa i bolju pravnu zaštitu građana.

Zdenko Haramija (HSS) smatra da će predložene izmjene kaznenog te zakona o ovršnom i parničnom postupku uvelike doprinijeti učinkovitosti sudovanja, a posebno rješavanju velikih zaostataka. Ako zakoni zažive u praksi, hrvatsko pravosuđe ima šansu do 2007. izvući se iz svih problema, rekao je.

Klub HNS/PGS/SBHS predlaže da se problem u zemljišnim knjigama pokuša riješiti uputstvima koja bi otklonila formalne i administrativne zapreke koje nemaju zakonsko uporište, kao i da se uspostavi sustav ocjenjivanja uspješnosti rada u pravosuđu.

LS zagovara novu, izmijenjenu mrežu sudova, predlaže da se razmisli o posebnom zakonu o Vrhovnom sudu, reformi Upravnoga suda.

Raspravu o Reformi pravosuđa Sabor nastavlja nakon stanke.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara