Sabor: oporba žestoko protiv povjerenstva za v. lenac

Prljave gaće, 'jobovska' strpljivost, bivše afere, posrnule tvrtke, tek su dio sintagmi i tema koje su, očitujući se o HDZovu zahtjevu da Hrvatski sabor osnuje istražno povjerenstvo za Viktor Lenac, koristili oporbeni saborski zastupnici koji su protiv toga prijedloga.

O karakteru i žestini današnje rasprave svjedoči i podatak da je, zbog brojnosti replika i međusobnih optužbi te skretanja s teme, u sat vremena stav iznio tek jedan saborski klub.

U pokušaju da zastupnike prisili da se drže teme, potpredsjednik Sabora Luka Bebić izrekao je i nekoliko opomena, no bez ikakvog rezultata. Posebno se to osjetilo kad je u nekoliko navrata upozorio HSS-ovca Željka Peceka da se drži teme, pa mu i oduzeo riječ i zatražio da napusti govornicu.

No, nakon Pecekova odbijanja da ode u klupu i obećanja da će se popraviti, Bebić mu je, uz opomenu, produžio raspravu za pet minuta, ali i rezignirano zaključio da institut opomene nema u Saboru nikakva učinka i da bi ga trebalo preispitati.

Pecek se priključio ocjenama da će povjerenstvo, osnuje li se, biti iskorišteno za dnevno-političke potrebe te da bi za istraživanje svih nepravilnosti, od onih u Belju i Valpovu, do nošenja oružja u novinskim kuća, trebalo imati "čiste gaće".

Taj termin provlačio se i kroz druge rasprave, a na njega se osvrnuo i HDZ-ovac Branimir Glavaš.

"Vjerojatno po svojim prljavim gaćama mjerite tuđe gaće", poručio je Peceku, tvrdeći da neće moći biti član povjerenstva.

"Vi ste sudionik u postupku koje će povjerenstvo istraživati", rekao je Peceku, podsjećajući ga da je za bivše vlasti bio ministar i da ima niz dokumenata s njegovim imenom.

Glavaš je, govoreći o Lencu, iznio i podatak da se, kad je riječ o potraživanjima Pariškog i Londonskog kluba, te izdanim državnim jamstvima radi o 320 milijuna kuna nenamjenski potrošenog novca.

Raspravu o Lencu, oporbeni i HDZ-ovi zastupnici iskoristili su i za međusobne optužbe o odgovornosti za propast tog brodogradilišta, ali i niza drugih tvrtki, primjerice PIK-ova Vrbovec i Belje.

Većina oporbe procjenjuje da će povjerenstvo za Lenac, podijeliti sudbinu bivših povjerenstava za pšenicu, prisluškivanje, curenje informacija itd., odnosno da neće dati nikakve rezultate.

Treba nam prava istraga kakvu su imali Amerikanci u slučaju Monike Levinsky, ustvrdio je pravaš Pero Kovačević.

(Hina) xtr/xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara