Sabor: Podjele oko prijedloga da se produlji rok za upis poljoprivrednika, završena 31. sjednica

SABORSKI klubovi podijelili su se danas oko HSP-ova prijedloga da se na cijelu 2003. produlji rok za upis poljoprivrednih gospodarstava u upisnik, oporba podržava taj prijedlog, klubovi koalicije su protiv.

Raspravom o spomenutom prijedlogu izmjena Zakona o poljoprivredi, koji je 31. siječnja 2003. odredio kao rok za upis, Sabor je zaključio 31. sjednicu.

Zašto bi se, uopće, ograničavao rok za upis, pita se Klub zastupnika HDZ-a?

Klub HSLS-a podržava HSP-ov prijedlog i navodi da se u predviđenom roku upisalo svega 66 posto gospodarstava.

Drugačije mišljenje ima koalicijski HSS, koji smatra da je zakonom utvrđeni rok - 31. siječnja, sasvim dovoljan.

Tonči Tadić (HSP) navodi da se u upisnik upisalo 170 tisuća poljoprivrednika, te tvrdi da se upis provodio na neprihvatljiv način.

Od poljoprivrednika se, kaže, u početku tražila opsežna dokumentacija, da bi potom Ministarstvo "olabavilo" kriterije, tako da je na kraju za upis bilo dovoljno podnijeti formular.

Pretpostavljamo da se sa svim potrebnim dokumentima u Upisnik upisalo tek deset posto poljoprivrednika, rekao je Tadić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSP-ov zastupnik ističe da je stvaranje registra, odnosno upisnika, ključno za raspodjelu državne potpore poljoprivredi.

Upisnik je katastrofa, bio je osuđen na propast, tvrdi Ivo Lončar (NZ) tumačeći da je to stoga jer nije bio pripremljen.

Sabor je danas raspravio i zakonski prijedlog o potvrđivanju Ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske i SRJ.

Tim je prijedlogom, kaže ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, ispunjen zahtjev velikog broja hrvatskih poduzetnika koji su zainteresirani za povratak na srpsko, odnosno crnogorsko tržište.

Vlada predlaže potpuno ukidanje carina za najveći dio industrijskih proizvoda, dok bi se carine u trgovini ukidale postupno, a potpuno bi se to učinilo 1. siječnja 2007.

Stupanjem na snagu Ugovora, ne smije doći do ugrožavanja domaće poljoprivredne proizvodnje, rekao je Jurčić.

O spomenutim prijedlozima, Sabor će glasovati na idućoj, 32. sjednici, a raspravom o njima, danas je završeno 31. zasjedanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara