Sabor: Podržan prijedlog zakona o humanitarnoj pomoći, te zakoni o djeci

U DANAŠNJOJ saborskoj raspravi zastupnici su podržali Vladin Konačni prijedlog zakona o humanitarnoj pomoći, koji predviđa carinske i druge olakšice za humanitarne udruge.

Obrazlažući taj zakonski prijedlog, zamjenik ministra rada i socijalne skrbi Bože Žaja je rekao da je interes države da se prikladnije uredi zadovoljavanje potreba socijalno ugroženih kategorija, te se stoga predlaže poseban pravni položaj za humanitarne udruge.

Klubovi zastupnika koji su sudjelovali u raspravi SDP, HSS i HDZ podržali su potrebu uređenja novog humanitarnog sustava.

Klubovi zastupnika HSS-a, Libre, HDZ-a i SDP-a podržali su u raspravi Vladin Konačni prijedlog zakona o pravobranitelju za djecu, čija je namjera osigurati zaštitu interesa i prava djece u skladu s međunarodnim konvencijama koje su postale sastavni dio hrvatskog zakonodavstva.

Klub HDZ je dao načelnu podršku tom zakonskom prijedlogu, ali je izrazio sumnju u pogledu osnivanja posebne institucije, budući se zaštita djece do sada ostvarivala preko Ureda pučkog pravobranitelja RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ amandmanom predlaže da sjedište Ureda pravobranitelja za djecu ne bude u Zagrebu, već u Slavonskom Brodu, gdje je za vrijeme agresije na Hrvatsku poginuo cijeli razred djece, njih 28, a zastupnica Kosor je pročitala je u sabornici njihova imena.

HSLS se protivi donošenju ovog zakona, jer smatra da za rad te institucije neće biti novca.

Dorica Nikolić je u ime Kluba HSLS-a istaknula da će predviđenih oko tri milijuna i 200 tisuća kuna, kako je rekla, biti utrošeno za opremanje Ureda i plaće zaposlenih.

Dodala je da Vlada treba u društvu raditi na stvaranju ozračja brige za djecu. Upozorila je i na pad nataliteta u zemlji, zbog čega, smatra Nikolić, Ured pravobranitelja za djecu neće imati koga braniti.

U raspravi je podržan i Konačni prijedlog zakona o nagradi za promicanje prava djeteta.

Sabor je time završio današnje zasjedanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara