Sabor: reformirati lokalnu samoupravu, Kramarićev zakon nedorađen

Iako suglasna da treba reformirati lokalnu samoupravu i upravu, većina saborskih klubova nije izričito podržala prijedlog zakona o velikim gradovima LSovca Zlatka Kramarića.

Drže, doduše, da se radi o dobrodošloj inicijativi, ali i da zakon nije dovoljno razrađen, pa će, tvrdi Jozo Radoš (HNS), samo unijeti više nereda i zamagliti neka pitanja u razvoju lokalne samouprave.

To je čardak ni na nebu, ni na zemlji, kaže Radoš.

Kramarićev zakon nije savršen, ali je dobrodošla provokacija, kaže Ivan Čehok (HSLS/DC) koji dobrim drži što se netko sjetio upozoriti da sadašnji, monotipski izgled lokalne samouprave priječi razvoj.

Klubovi posebno problematiziraju Kramarićev prijedlog da se velikim gradom smatra samo grad s više od sto tisuća stanovnika, a tek iznimno i grad s manje, no ne manje od 70 tisuća stanovnika, pod uvjetom da čini prirodnu, urbanu, gospodarsku, društvenu cjelinu.

Što je s 20-ak gradova koji imaju više od 30 tisuća stanovnika, zašto ne urediti i status gradova s više od 50-60 tisuća stanovnika, pitaju Emil Tomljanović (HDZ) i Damir Kajin (IDS).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladin predstavnik Antun Palarić ističe da je Vlada izradila zakon kojim napušta monotipski oblik lokalne samouprave, a status velikog grada dobila bi središta županija te gradovi s više od 40 tisuća stanovnika, ne samo tri grada, kako zagovara Kramarić.

Zašto zakon ne precizira ni jedan novi izvor prihoda za velike gradove, pita se Kajin, pridruživši se upozorenjima da se tek 14 posto javnih prihoda troši na razini županija, gradova i općina, a preostalih 86 posto na razini središnje države.

Sam Kramarić ustrajava da Hrvatska mora imati nekoliko mini središta, da su nužni policentrični razvoj, disperzija financijske i gospodarske moći.

Zakon nije pisan u predizborne svrhe i stranački, pisan je životno i s namjerom da isprovocira raspravu, da se bori protiv duha provincijalnosti, rekao je Zlatko Kramarić.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara