Sabor: Većina klubova podržava uvođenje kaznene odgovornosti pravnih osoba

VEĆINA parlamentarnih klubova u Hrvatskom saboru podržala je danas Konačni prijedlog zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, kojim se predviđa kažnjavanje poduzeća za kaznena djela osoba koje poduzećem upravljaju.

Kao razloge za donošenje predloženog zakona, ministrica pravosuđa, Ingrid Antičević- Marinović uvodno je navela da su učestali teški oblici gospodarskog kriminala uglavnom posljedica organiziranog djelovanja više osoba, da je tehnološki razvoj doveo do novih oblika kriminala (kaznena djela protiv okoliša, trovanje hranom itd.) za koje su odgovorna upravo poduzeća.

Pozvala se na njemačke izvore, koji govore da je 80 posto gospodarskog kriminala počinjeno unutar trgovačkih društava.

Pravne osobe imaju golemu ulogu u društvu, pa u skladu s tim mora biti utvrđena i njihova društvena odgovornost, rekla je ministrica, naglašavajući kako postojeća kaznena odgovornost odgovornih fizičkih u pravnoj osobi nije dovoljan instrument za suzbijanje gospodarskog kriminala

Naglasila je da je u zakonskom tekstu u trećem čitanju izjednačena kaznena odgovornost stranih i domaćih pravnih osoba.

Po predloženom, pravne osobe bi se za kaznena djela moglo kazniti novčanom kaznom od 5000 do pet milijuna kuna. Ako je poduzeće osnovano radi činjenja kaznenog djela ili je svoje poslovanje pretežito iskoristila za kaznena djela, zakon predviđa njegovo ukidanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženom zakonu oštro se usprotivio Mario Kovač (Klub HSLS-a), kojemu posebno smeta mogućnost izricanja sigurnosnih mjera, od zabrane obavljanja određenih djelatnosti i stjecanja koncesija dok traje sudski postupak.

Upozorio je da sudski postupci traju i po nekoliko godina, a u tom bi razdoblju predložene sigurnosne mjere mogle dovesti do sloma poduzeća, prije nego što mu se dokaže kaznena odgovornost.

Predloženi bi zakon, smatra Kovač, doveo i do zagušenja sudova, nespremnih na uvođenje novoga pravnog instrumenta, koja poznaju zakonodavstva svega tri europske zemlje - Nizozemske, Francuske i Slovenije.

Drugi su klubovi najavili da će zakon podržati, ocjenjujući da će on popuniti pravnu prazinu zbog sadašnje nemogućnosti kažnjavanja pravnih osoba za prijestupe.

Mladen Godek (Klub Libre) najavio je da će amandmanom zatražiti da se od kaznene odgovornosti izuzme i Hrvatska udruga poslodavaca, budući da je predloženo izuzeće sindikata.

Zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač odgovorio je kako je Ministarstvo upoznato s primjedbama HUP-a, te da je zaključeno da nema potrebe izuzimanja bilo koje udruge od kaznene odgovornosti, pa ni HUP-a i sindikata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara