Sabor: Većina klubova protiv HSP-ove rezolucije o pregovorima sa Slovenijom

VEĆINA saborskih klubova u nastavku sjednice Hrvatskog sabora danas nije dala potporu HSP-ovoj rezolucije o načelima međudržavnih pregovora sa Slovenijom, ocjenjujući da Hrvatskoj ne trebaju ultimativne rezolucije, ali da je dobro i korisno otvoriti raspravu o odnosima sa Slovenijom.

U rješavanju otvorenih pitanja, istaknuli su, treba pojačati diplomatske aktivnosti, pitanja rješavati u dogovoru sa susjedima, nikakvo zatezanje odnosa nije dobro, kao ni jednostrani potezi.

Zastupnici HDZ-a kazali su da Hrvatska cijeni slovensku potporu na putu u Europsku uniju, te da dvije države dijele sličnu prošlost i zajedničku, europsku budućnost, pa otvorena pitanja treba riješavati u tom kontekstu.

Vladi i diplomaciji treba prepustiti rješavanje otvorenih pitanja, a ako se ne može postići dogovor, uvijek postoji mogućnost obraćanja trećoj strani, rekao je Goran Jandroković.

Žurne akcije i snažnu diplomatsku aktivnost traži Klub HSLS/DC-a nezadovoljan dosadašnjom politikom popuštanja i prešućivanja.

"Ako je Račanov paraf bio štetan, štetno je i šutjeti", naglasila je Đurđa Adlešić, ocjenjujući da je HSP-ova rezolucija prihvatljiva, osim u dijelu koji zagovara jednostrane poteze.

Protiv HSP-ove rezolucije je Klub SDP-a u kojemu navode kako nisu sigurni da bi to bio prilog miroljubivom rješavanju otvorenih pitanja.

"Problemi se umnažaju i ne rješavaju", rekao je Davorko Vidović koji predlaže da Hrvatski sabor od Vlade zatraži njihovo efikasnije rješavanje.

Dinamiku rješavanja otvorenih pitanja od Vlade traži i Klub HSU-a koji drži kako je ključna točka koju treba rješiti, mirovinski sustav.

I Damir Kajin (IDS) zatražio je rješavanje problema umirovljenika, nastalih nakon što je na snagu stupio slovenski Zakon o dohodovini.

Naime, zbog nepostojanja zakona o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja mirovine se - umjesto sa 16 - oporezuju po stopi od 33 posto, pa su manje od 500 do tisuću kuna, rekao je Kajin. Procijenio je da je time pogođeno oko deset tisuća hrvatskih građana.

Nezadovoljni ishodom svog prijedloga rezolucije o načelima međudržavnih pregovora sa Slovenijom, zastupnici HSP-ovci istaknuli su da su time željeli potaknuti Vladu da počne rješavati probleme.

"Pokorno molimo Vladu, dajte učinite nešto za hrvatske građane", kazao je Pero Kovačević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara