Sabor: Vlada će lokalnoj samoupravi omogućiti zaduženje - 430 milijuna kuna

Konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju državnog proračuna Vlada će jedinicama lokalne samouprave omogućiti zaduženje za kapitalnu izgradnju, za što je odobreno 430 milijuna kuna, istaknuo je u saborskoj raspravi zamjenik ministra financija Damir Kuštrak.

Izmjene i dopune Zakona o izvršenju državnog proračuna donose se zbog usklađenja s novim zakonom o državnom proračunu, na što se i odnosi većina izmjena.

Izmjena koja se odnosi na jedinice lokalne samouprave, naglasio je Kuštrak, odnosi se na sve koji su Ministarstvu financija potkraj prošle ili u početku ove godine podnijeli zahtjev da im se odobri zaduženje, a da im otplate nisu veće od 20 posto prihoda.

"Ministarstvo je od jedinica lokalne samouprave zaprimilo zahtjeve za 412 milijuna kuna i svima može biti udovoljeno jer su predviđena odobrenja za 430 milijuna kuna", rekao je Kuštrak.

U saborskoj je raspravi Josip Leko (Klub SDP-a) naglasio da i te izmjene pokazuju da Vlada vodi aktivnu gospodarsku politiku, što učinkovito djeluje na industrijski rast, pad broja nezaposlenih, stabilan tečaj kune, smanjenje stope inflacije i proračunskog manjka.

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) istaknuo je da je prije rasprave o rebalansu proračuna i izmjenama zakona o njegovu izvršenju trebalo raspravljati o Vladinu Izvješću o izvršenju državnog proračuna, kako bi se dobio uvid u stanje državnih financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ je ocijenio dobrim odluku Vlade da se jedinicama lokalne samouprave omogući zaduženje, ali, naglasio je, na svim razinama vlasti trebalo bi odrediti koliko se u odnosu na BDP mogu zadužiti država i državna poduzeća.

"Ove smo godine došli u situaciju da se zbog toga što se država zadužila, nisu mogle zadužiti jedinice lokalne samouprave", rekao je Šuker.

Jozo Radoš je u ime Kluba Libre istaknuo da je stajalište te stranke o tim izmjenama kao i prijedlogu rebalansa proračuna izrazito negativno.

Željko Glavan (Klub HSLS) smatra da Vlada uoči izbora samo "uštimava državni proračun".

Sabor će o rebalansu proračuna i izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna glasovati sutra.

(Hina) daju dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara