Sabor završio raspravu o zakonskom tekstu o sprječavanju nasilja u sportu i ovotjedni rad

VLADIN konačni prijedlog zakona o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima danas su u Saboru podržali klubovi vladajuće koalicije i IDS, dok su oporbeni klubovi zatražili drugo čitanje tog zakonskog prijedloga koji je u hitnoj saborskoj proceduri.

Vladajući klubovi u raspravi su isticali nužnost što hitnijeg sprječavanja nasilja na sportskim borilištima, upozoravajući da navijački incidenti, poput nedavnog u Kranju, ruše imidž Hrvatske u svijetu te odvraćaju građane od dolaska na stadione zbog bojazni za osobnu sigurnost.

Oporba je, pak, zatražila da taj zakonski prijedlog prođe redovitu saborsku proceduru, ističući da se donošenju tako važnog zakona ne smije pristupiti bez prethodne studiozne rasprave, posebno o društvenim uzrocima nasilja kod mladih.

Predstavnici Kluba HSP/HKDU-a čak su i napustili sabornicu nakon što nije prihvaćen prijedlog da se o predloženom zakonu raspravlja idući tjedan.

Oporbenjaci su napominjali da je Engleska problem navijačkih izgrednika rješavala pet godina, uzimajući u obzir sve aspekte tog problema.

Podsjetivši na negativni niz incidenata hrvatskih, uglavnom nogometnih navijača u Hrvatskoj i svijetu u zadnjih desetak godina, Damir Kajin (Klub IDS-a) upozorio je da je hrvatski sport postao prepoznatljiv upravo zbog tih incidenata, a ne zbog izvanrednih uspjeha sportaša.

"Naši navijači postaju jedni od najgorih na svijetu. Ne želimo valjda da vandalizam postane dio hrvatskog identiteta", rekao je Kajin, dodavši da u sportsko nasilje ulazi i nedavni incident u Vukovaru kada je mladiću srpske nacionalnosti zabranjeno igrati za svoj nogometni klub.

"Hrvatski nogomet postao je toliko provincijalan da se na stadione dolazi gledati nerede, čeka se tuča, metež, intervencija policije, krv", upozorio je.

Suprotno Kajinu, Željko Glavan (Klub HSLS-a) smatra da izgredi hrvatskih navijača neće potaknuti ostale države da promijene mišljenje o Hrvatskoj.

"Nismo ocjenjivali Engleze i Talijane po tome kada su njihovi nogometni huligani haračili po Europi", rekao je.

Glavan drži da cilj zakona mora biti sprječavanja nasilja, dakle ugrožavanja ljudskih života i uništavanja imovine, a ne zabrana pjevanja spornih pjesama, nošenje transparenata.

"Hoćemo li se ponovno dovesti u situaciju da se kamerama snima što se pjeva na stadionima", upitao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Klub SDP-a smatra da glavni cilj zakona mora biti podizanje razine sportske kulture, i to ne samo kod navijača, već i obitelji, u školama, klubovima, kod sportskih djelatnika, medija, odnosno svih koju sudjeluju u pripremi i organizaciji sportske priredbe, rekao je Branko Tušek.

Posebno se zauzeo za sprječavanje onih navijača koji putuju na gostovanja samo radi izazivanja nereda.

Mladen Godek (Klub Libre) značajnim smatra podizanje odgovornosti klubova za organizaciju utakmica, posebno kod odabira redarske službe.

Zdenko Haramija (Klub HSS-a) zauzeo se za kažnjavanje izgrednika za izgrede počinjene u inozemstvu, jer, kako je rekao, time nanose štetu ugledu Hrvatske.

Za strože kažnjavanje izgrednika založila se i Vesna Škare Ožbolt (Klub DC-a), ocijenivši da kao dobar predložak za novi zakon mogu poslužiti britanski drakonski propisi.

Navijačke izgrede, tvrdi, moralo bi osuditi cijelo društvo "jer je stječe dojam da se izgrednicima dodvoravaju neodgovorni pojedinci u medijima, a i političari, pa čak i neki ministri".

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) izrazio je sumnju u provedivost predloženog zakona, tvrdeći da se izgredi mogu sankcionirati na temelju postojećeg Zakona o javnom redu i miru.

Popularnim zakonom o navijačima predviđene su oštre kazne za izgrednike na sportskim natjecanjima - prekršajne kazne od 500 do 10 tisuća kuna, te kaznene od tri do 30 dana zatvora, kao i mogućnost zabrane pristupa na stadione od jedne do pet godina.

Predviđene su i kazne za klubove, odnosno organizatore natjecanja -od dvije do 50 tisuća kuna za propuste u organizaciji.

Protupravnim ponašanjem na sportskim natjecanjima smatra se posjedovanje ili konzumiranje alkohola i droge, unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta kojima se mogu nanijeti ozljede, kao i unošenje transparenata ili pjevanje pjesama koje potiču na rasnu, vjersku ili nacionalnu mržnju.

Predviđeno je i kažnjavanje za oštećivanje imovine u sportskim objektima, ali i izvan njih, posebno prijevoznih sredstava.

Nakon rasprave o navedenom zakonskom prijedlogu Sabor je završio današnje i ovotjedno zasjedanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara