Saborska oporba: Nisu posve jasni razlozi smjene V. Škare-Ožbolt

NE OSPORAVAJUĆI Vladi, odnosno premijeru da smjenjuje ministre, saborska oporba istaknula je danas kako nisu posve jasni pravi razlozi smjene Vesne Škare-Ožbolt s mjesta ministrice pravosuđa.

Damir Kajin (IDS) kaže da nije riječ o običnoj smjeni zbog sumnji da je Škare-Ožbolt dijelila dokumente.

Najveći bi problem bio, upozorio je, ako bi se točnima pokazale informacije da su tajne službe obrađivale ministricu, jer pitanje je po čijem nalogu - Vlade, Vrhovnog suda ili Tomislava Karamarka.

Mišljenja je da će smjena Ožboltove usporiti procese u pravosuđu, da neće doprinijeti povjerenju u Vladu, iako je, kaže, jasno da nema krize vlasti.

Ivica Račan (SDP) kaže da razumije poteškoće koalicijske vlade, da mu je to "nešto poznato", ali da iza razloga koje je premijer naveo u prilog razrješenju još dosta toga ostaje visiti u zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da navede prave razloge smjene Škare-Ožbolt premijera Ivu Sanadera pozivali su i nezavisni Slaven Letica te Frano Piplović (DC), tražeći da kaže i što je sve dobro ministrica učinila za pravosuđe.

Sanader odgovara da je ponosan na sve što je učinjeno u reformi pravosuđa, da je zadovoljan doprinosom Škare-Ožbolt, ali da ta reforma nije njezina, već Vlade i da će se nastaviti još dinamičnije.

Dobro je radila svoj posao, ali to je postalo opterećenje za nju i Vladu koja ne može dopustiti nikakav teret u reformi pravosuđa koja je jedan od prioriteta za ulazak u EU, kaže Sanader.

Pravaši se nisu protivili smjeni Škare-Ožbolt, nezadovoljni činjenicom da od Haaga optuženi hrvatski generali teško dolaze do dokumentacije potrebne za njihovu obranu.

To je bilo u nadležnosti ministrice pravosuđa, koja je stalno govorila da je sve napravljeno, a nije bilo tako, rekao je Pero Kovačević (HSP).

Uz ocjenu da je Škare-Ožbolt bila dobra ministrica, odluku o njezinoj smjeni podržao je Ivan Čehok (HSLS), poručivši novoj ministrici Ani Lovrin da sjeda u vruću fotelju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara