Saborska oporba za, a vladajući protiv SDP-ova prijedloga ukidanja limita za rodiljne naknade

OPORBENI klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji predviđa ukidanje gornje granice porodiljnih naknada, a prijedlogu su se usprotivili vladajući HDZ, HSLS i DC.

SDP-ovac Davorko Vidović uvodno je podsjetio da su te naknade u prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta ograničene na najviše 4.200 bez obzira koliko rodilja zarađuje.

Ocijenio je da bi ukidanje tog limita žene s višim primanjima potaknulo na rađanje, ističući da je riječ o svega 2.067 rodilja, te da bi povećanje njihovih rodiljnih naknada državni proračun godišnje koštalo oko 36 milijuna kuna.

Protiveći se predloženim izmjenama, Marko Turić (HDZ) ocijenio je da one neće doprinijeti porastu stope nataliteta, jer se odnose na preuzak krug žena i na svega šest posto rodilja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zaustavljanje negativnog natalitetnog trenda nužan je ukupni gospodarski oporavak Hrvatske i otvaranje novih radnih mjesta, a ovakve parcijalne mjere ne mogu donijeti pomake na tom polju, ocijenio je Turić.

Đurđa Adlešić (HSLS) upitala je otkud SDP misli namaknuti novac za predložene izmjene, dok Zdenko Haramija (HSS) smatra da materijalni razlozi ne bi smjeli biti prepreka povećanju rodiljnih naknada.

Zastupnike je pozvao da podrže SDP-ov prijedlog, koji bi, smatra, trebao biti jedan od početnih koraka ka ukupnom poboljšanju demografske slike Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara