Saborska sjednica započela stankom, međusobnim optužbama vladajućih i oporbe

HRVATSKI je sabor današnje zasjedanje započeo raspravom o tome kad bi i kako trebalo raspravljati o Vladinu prijedlogu da se odgodi primjena režima ribolovnoekološke zone na Jadranu i desetminutnom stankom, nakon koje su uslijedile međusobne optužbe oporbe i uvrede vladajućih, u kojima je HSSovac Zlatko Tomčić zaradio opomenu predsjednika Sabora.

"Vlada bi morala javnosti pojasniti zašto tako često mijenja stavove i jesu li tomu uzrok ultimatumi i ucjene međunarodnih institucija", ocijenio je Tomčić, nakon desetominutne stanke, određene na zahtjev nekoliko oporbenih klubova, nezadovoljnih planom da se o odgodi primjene režima ribolovno-ekološke zone na Jadranu raspravlja danas poslijepodne, bez izravnog televizijskog prijenosa sjednice i bez nazočnosti premijera Ive Sanadera.

"Je li takvo ponašanje Vlade najava ekonomskog i političkog postmodernog apsolutizma", upitao je Tomčić, ocjenjujući kako su, odbijanjem saborskih rasprava o nizu tema, "vladajući ponizili Domovinski rat, branitelje i javnost te nanijeli štetu poljoprivredi, a sada narušavaju suverenitet države i rade na štetu nacionalnih interesa".

Zbog tih mu je riječi predsjednik Sabora Vladimir Šeks izrekao opomenu, ocjenjujući da je "Tomčić nizom uvreda teško povrijedio Poslovnik i uvrijedio zastupnike HDZ-a i Vladu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ostali oporbeni klubovi složili su se da bi raspravu o odgodi primjene režima ekološko-ribolovne zone trebalo pomaknuti za sutra ujutro.

Zatražili su da se osigura i nazočnost premijera Ive Sanadera, koji je danas na sjednici Vlade u Požegi, tvrdeći da je, na zahtjev prošlog saziva, u sabornicu često dolazio bivši premijer.

S tim se nije složio Ivan Čehok (HSLS), koji je podsjetio da je o sporazumu u razgraničenju sa Slovenijom u Piranskom zaljevu, koji je parafirao bivši premijer Ivica Račan, prošli saziv Sabora raspravljao s mjesecima zakašnjenja.

Raspravu o tijeku današnje sjednice zaključio je predsjedavajući Šeks, izvijestivši da će Sabor danas raditi bez stanke, te da će Sabor u 14 sati, od kada je osiguran četverosatni izravni prijenos na HTV-u, započeti s raspravom o odgodi primjene režima ribolovno -ekološke zone, bez obzira na to hoće li se do tada završiti rasprava o izmjenama Kaznenog zakona, koje su predviđene kao prva točka o kojoj će se danas raspravljati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara