Saborske laži i političke igre: Kome ne odgovaraju stručni kadrovi u Programskom vijeću HRT-a?

Saborske laži i političke igre: Kome ne odgovaraju stručni kadrovi u Programskom vijeću HRT-a?

Tekst: J.Š. / P.Vidov
Foto: Arhiva

"SUKOB interesa koji je naveden kao prepreka kandidaturi Vere Robić Škarice za člana Programskog vijeća HRT-a, obična je laž koja je izazvala bijes i ogorčenje cijele filmske struke i kulturne javnosti", ocijenio je danas na konferenciji za novinare Hrvoje Hribar u ime profesionalnih udruga redatelja i producenta.

Udruga je osudila blokadu kandidatkinje Robić Škarice od strane zastupnika HDZ-a u Saborskom odboru za medije. Članovi drže da je odbijanje Robić Škarice, u vrijeme kad se stručnost apostrofira kao najvažniji imperativ na svim poljima, nevjerojatno jer se radi o kandidatkinji koja je "upravo svojom stručnošću zavrijedila ovu kandidaturu".

Kome smeta stručnost?

"Veru Robić Škarica kao kandidatkinju predložile su dvije profesionalne udruge čiji su članovi različitih stranačkih afiniteta i oko ove kandidatkinje su se složili vođeni isključivo kriterijem profesionalnosti, objašnjavajući kako ne žele da ova rasprava postane političkom raspravom", poručili su. Članovi udruge drže kako bi se trebali ispitati članovi Saborskog odbora koji su njenu kandidaturu dezavuirali, a ne dovoditi u pitanje njen nepostojeći sukob interesa. Članovi udruge nezadovoljni su, kažu, količinom i kvalitetom dramskih serija, europskih i hrvatskih filmova, dokumentarnih filmova te obrazovnog i dječjeg programa i zato su željeli svoga predstavnika u Programskom vijeću HRT-a.

"U znak prosvjeda zbog nedemokratskog postupanja u izboru člana Vijeća HRT, odlučio sam povući svoju kandidaturu (za člana vijeća HRT). Vera Robić je idealan kandidat za to mjesto. I ovaj slučaj, na žalost, pokazuje da se od ljudi na svim razinama danas očekuje da budu produžena ruka politike. Osobnost, ozbiljnost i kompetentnost smeta i ugrožava političku kastu koja je negativnim kadroviranjem dovela zemlju u žalosno stanje", iz publike se uključio Miroslav Mikuljan. Prodekan ADU-a Bruno Gamulin ocijenio je zahtjev za isprikom mlakim i rekao da slučaj zaslužuje ostavke pojedinih članova Saborskog odbora za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako bi Hebrangu bilo da njega netko nazove veterinarom?"

Taj je odbor, naime, zaključio kako je Robić Škarica u sukobu interesa zbog svog članstva u Hrvatskom filmskom savezu iako se, kako je objasnio predsjednik HFS-a Hrvoje Turković, radi o sasvim neprofitnoj organizaciji koja ni na koji način nije povezana s HRT-om. "Iako bi bilo zamislivo da neki kontakti između HRT-a i HFS-a postoje, njih naprosto nema. Stoga, kad kažemo da neki zastupnici u Hrvatskom saboru lažu, mislimo upravo to", objašnjava Hribar.

Zastupnici na koje se filmska struka referira, odreda su članovi HDZ-a, a poimence je prozvan tek Andrija Hebrang kojem zamjeraju što na raspravi, na kojoj je odbijena kandidatura Robić Škarice, nije uopće znao kojoj udruzi pripada i kakva je njena funkcija pa su je pogrešno titulirali ravnateljicom Hrvatskog filmskog instituta. Takva udruga, naime, uopće ne postoji. "Kako bi Hebrangu bilo da njega netko nazove veterinarom?", zapitao se Hribar u razgovoru s kolegama nakon presice.

HRT je u najvećoj krizi u posljednjih 50 godina

"Veri Robić Škarica je jedina mana što predstavlja struku", primijetio je Vinko Brešan i ukazao na apsurdnost cijele ove situacije, s obzirom na to da svaki dan svjedočimo monolozima vladajućih političara o tome kako iz nadzornih odbora i sličnih odgovornih pozicija u javnim tvrtkama treba izbaciti politički podobne i uvesti kompetentne kadrove.

"HRT se nalazi u najvećoj krizi u posljednjih 50 godina. Javnoj televiziji u ovom trenutku ne treba ni sudac ni žandar. Treba joj pomoć. Nije pitanje koja će stranka imati kontrolu nad HRT-om, nego hoće li HRT uopće opstati", kaže Hribar te ističe da su i u Programskom vijeću svjesni da im nedostaje stručnih kadrova te da tako ne misle jedino zastupnici poput Hebranga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara