Saborski klubovi: Osigurati brže provođenje ovrha

SABORSKI klubovi zastupnika podržali su danas Vladinu nakanu da kroz izmjene Ovršnog zakona osigura brže i učinkovitije provođenje ovrha.

Ovrhe, upozorio je Vladin predstavnik Miljenko Kovač, traju predugo, ponekad čak dulje od parnice u kojoj je donesena isprava temeljem koje je ovrha pokrenuta.

Postupci, kaže, dugo traju i stoga što su sudovi opterećeni velikim brojem ovršnih postupaka - samo u 2002. u trgovačke i općinske sudove prispjelo je gotovo 320 tisuća takvih predmeta.

Klubovi podržavaju uvođenje komisione prodaje pokretnina zaplijenjenih u ovršnom postupku. Takve bi pokretnine prodavala Fina, te javne komisione prodavaonice koje bi, u pravilu, poslovale u gradovima sjedištima županijskih sudova.

Po sadašnjim propisima, takve su se nekretnine uglavnom prodavale u stanovima odnosno na nekretninama ovršenika zbog čega su se kupci vrlo rijetko pojavljivali na dražbama.

Većina klubova rezervirana je, međutim, prema prijedlogu da se i javnim bilježnicima omogući sudjelovanje u ovrsi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ideja je, naime, da se radi rasterećenja sudova u nadležnost bilježnika prenese ne samo izdavanje rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojnih isprava, nego i druge radnje koje javni bilježnici mogu odraditi, a da time ne ugroze prava stranaka.

Teško da će 250 javnih bilježnika, koliko ih ima u Hrvatskoj, moći obaviti i tu vrstu poslova, ocijenio je Damir Kajin (IDS).

Dragica Zgrebec (SDP) nužnim drži osigurati dopunsko obrazovanje bilježnika, a Mario Kovač (HSLS) upozorava kako je posve nejasno tko će i temeljem kojih kriterija bilježnicima distribuirati rješenja o ovrsi.

O izmjenama Ovršnog zakona Sabor će raspravljati i popodne.

(Hina) um azZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara