Saborski klubovi podržali paket turističkih zakona i time je završeno ovotjedno zasjedanje

SVI PARLAMENTARNI klubovi podržali su u današnjoj raspravi, u prvom čitanju, prijedlog paketa turističkih zakona, uz opću ocjenu da Hrvatska turistička zajednica treba poboljšati promociju hrvatskog turizma, koji još nije postao prepoznatljiv.

Valter Drandić (Klub IDS) istaknuo je da je hrvatski turizam rijetka gospodarska grana u koju se neprekidno investira i gdje se poboljšava razina poslovanja, te da mu stoga treba posvetiti posebnu pažnju.

Turizam bilježi oko 640 milijuna dolara investicija, što čini 11 posto ukupnih investicija u Hrvatskoj, rekao je Drandić. Podsjetio je da je u turizmu oko tristo tisuća radnih mjesta, što je iznad 20 posto zaposlenosti u zemlji, te da udio prihoda od turizma čini 22,4 posto BDP-a.

IDS je podržao regionalizaciju turističkih zajednica, bez obzira što u kontinentalnom dijelu zemlje one neće biti jake. Treba proširiti turističku ponudu na cijeli kontinentalni dio Hrvatske i time je obogatiti, otvoriti više radnih mjesta i donijeti više profita, drži ta stranka.

Jadranka Katarinčić-Škrlj (Klub HSLS) naglasila je da sezona hrvatskog turizma mora trajati ne četiri, već barem deset mjeseci i da zbog toga treba stimulirati i druge vidove turizma - zdravstveni, seoski i rekreacijski.

HSLS smatra da Hrvatskoj treba cjelovita turistička ponuda koja će uključivati i zagorske dvorce, dobru klimu, čist okoliš, zdravu autohtonu hranu i kulturne znamenitosti koje će nuditi turističke zajednice svake regije, "umjesto dosadašnjih buvljaka hrane koji se nude uz cestu", rekla je Škrlj.

Ante Markov (Klub HSS) naglasio je da je nužna promjena marginaliziranja odnosa prema turizmu kao resursnom potencijalu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSS predlaže da se za turističke sezone uvedu i sezonski inspektori koji će provjeravati neprijavljivanje gostiju i izbjegavanje plaćanja boravišne pristojbe. Državni inspektorat provjerava samo pismene prijave, pa su općine i gradovi zainteresirani za sezonske inspektore koje bi i financirali, rekao je Markov.

Tonči Tadić (Klub HSP) predložio je da boravišne pristojbe prerastu u oblik poreza kao i u konkurentnim turističkim zemljama gdje se, kao primjerice u Italiji, rekao je, umjesto boravišne pristojbe naplaćuje porez na dobit.

Vesna Škare Ožbolt (Klub DC) smatra da su visoke novčane kazne rješenje za neplaćanje boravišnih pristojbi.

Sabor je kratko razmotrio prijedlog odluke o donošenju Prostornog plana Nacionalnog parka Kornati, a zastupnike je posebno zasmetalo što na sjednici nema predstavnika predlagatelja - Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Ante Markov (HSS) upozorio je da se Pravilnikom Ministarstva, koji je već na snazi, a suprotno predloženom Prostornom planu, krše ustavna prava vlasnika zemljišta na području Nacionalnog parka.

Ovom raspravom Sabor je završio ovotjedno zasjedanje.

(Hina) ibob/daju jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara