Saborski klubovi podržali podnošenje zahtjeva za članstvo u EU, u veljači 2003.

SVI SU parlamentarni klubovi podržali u današnjoj saborskoj raspravi prijedlog Vlade da u veljači 2003. podnese zahtjev za članstvo Hrvatske u EU, a većina saborskih klubova zastupnika podržala je i vladin Nacionalni program za pridruživanje EU.

Stranke vladajuće koalicije podržale su u cjelosti prijedloge Vlade vezano uz pridruživanje EU, dok su oporbene stranke iznijele niz primjedbi na Nacionalni program, posebno u gospodarskom segmentu, i istaknule da se radi ´o predizbornom programu Vlade´.

Od oporbenih stranaka Klub HB-a je najavio da će teško podržati Nacionalni program pridruživanja EU, zbog toga što nisu riješena prethodna pitanja.

Ivić Pašalić je u ime Kluba HB-a istaknuo da Hrvatska doživljava pravi vanjskopolitički debakl, a da se iza Vladine želje za konsenzusom o europskoj budućnosti Hrvatske, krije namjera za podjelom odgovornosti za neuspjehe Vlade u vanjskoj politici.

Vladin Nacionalni program, rekao je Pašalić, ne izražava vitalne interese Hrvatske, nego EU.

Anto Đapić (Klub HSP) zauzeo se za širu javnu raspravu, ili moguće održavanje referenduma, oko otvorenih pitanja koja proizlaze iz procesa pridruživanja EU.

Vlada je za zahtjev za kandidaturu 2003. dobila podršku bivšeg koalicijskog partnera HSLS-a, ali Nacionalni program pridruživanja EU smatra ´izbornim programom vladajuće koalicije´.

Dražen Budiša je u ime Kluba HSLS-a naglasio da je nedostatak Nacionalnog programa u tome, što ga Hrvatska izrađuje prije nego je postala kandidat za prijem u EU - za razliku od ostalih zemalja kandidata.

Nedostatak Nacionalnog programa za Budišu je i u tome što ga predlaže Vlada, koja više nema izborni legitimitet. Podsjetio i na članak 141. iz Ustava RH, a po kome je za ulazak u bilo koju asocijaciju nužno u zemlji provesti referendum.

Također je istaknuo da je hrvatska vanjska politika doživjela neuspjeh, jer se pozicija Hrvatske ´u europskoj arhitekturi zapadnog Balkana nije izmijenila´.

Mate Granić (Klub DC) istaknuo je da snažno podržava donošenje saborske rezolucije o pridruživanju EU, na temelju koje bi Vlada uputila zahtjev za članstvo u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da među članicama EU značajan dio zemalja ulazak Hrvatske u EU podupire kao primarno regionali pristup, i da je hrvatska Vlada premalo učinila da izbori individualni pristup.

Damir Kajin (Klub IDS) se založio za usvajanje vladinih prijedloga konsenzusom, i izrazio skepsu da će Hrvatska uspjeti ući u EU 2007., zboog niza unutarjih slabosti posebno na gospodarskom planu, i neriješenih problema kao što je povratak izbjeglica.

Naglašavajući da podupire vladin prijedlog za kandidaturu 2003. Ivo Sanader (Klub HDZ), dodao je da mu nije jasno ´zbog čega predsjednik države ne prihvaća stajalište Vlade, nego predlaže da Hrvatska podnese zahjev za članstvo u EU tek po završetku procesa o pridruživanju i stabilizaciji´.

Istaknuo je da je regionalni pristup tzv. zapadnog Balkana prevladavajući među zemljama EU, i da je zbog toga pred Vladom zadaća da objasni EU da Hrvatska može biti paralelno uključena u dva procesa - da individualnim pristupom uđe u EU, i da EU-i pomogne u ostvarivanju mira u regiji.

Sanader je istaknuo ´da ne podržava program rada Vlade za 2003. jer se velike teme često koriste za skupljanje predizbornih političkih bodova´.

Oporbi je odgovorila Vesna Pusić (Klub HNS/PGS/SBHS) naglasivši da to jest političko pitanje, i politički program Vlade, odnosno vladajuće koalicije. Smatra da je ulazak Hrvatske u EU provorazredni politički cilj, te da stoga ne može ne biti i predizborno i postizborno pitanje.

Istaknula je da sve političke koncepcije ne vode i ulasku Hrvatske u EU. Smatra da vladin program to omogućuje, jer najprije uvodi europske standarde u Hrvatsku, čija je logična posljedica ulazak u članstvo EU.

Mato Arlović je u ime Kluba SDP-a podržao prijedloge Vlade, predloživši osnivanje radne skupine za izradu saborske rezolucije o pridruživanju EU.

Luka Trconić (Klub HSS) je, uz podršku Vladi, istaknuo kako je najvažnije da Hrvatska pristupa pridruživanju EU ´zbog sebe i vlastita blagostanja´. Predložio je osnivanje posebnog saborskog tijela koje bi pratilo aktivnosti u sklopu tog procesa.

Vlada je dobila podršku i od koalicijskog LS-a i Kluba zastupnika nacionalnih manjina. Jozo Radoš je u ime Kluba Libre podsjetio na pretpovijest zaostajanje Hrvatske u euro-integracijama. Istaknuo je da je Hrvatska tek krajem 90.-tih ´na jedvite jade´ ušla u Vijeće Europe, dosta nakon Albanije i Makedonije, a jednako se događalo i u slučaju NATO-va ´Partnerstva za mir´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara