Saborski odbor raspravljao o tome ugrožava li Agrokor nacionalnu sigurnost, ništa nisu zaključili

Saborski odbor raspravljao o tome ugrožava li Agrokor nacionalnu sigurnost, ništa nisu zaključili

Foto: FAH

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije koje su zatražili, no bez zaključka.

Kako je nakon zatvorene sjednice pojasnio predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP), imali su tri prijedloga zaključaka, ali zbog neslaganja nijedan nije prihvaćen.

Izvijestio je da su se u raspravi članovi Odbora složili da je izvješće SOA-e o eventualnoj ugroženosti nacionalne sigurnosti s obzirom na stanje u Agrokoru bilo iscrpno i kvalitetno. Izdvojeno mišljenje, pak, dali su Vlaho Orepić (Most) te SDP-ovi članovi Odbora Ostojić i Franko Vidović.

Ostojić ističe kako se pokazalo opravdanim što je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio sigurnosno-obavještajna izvješća i ocijenio potrebnim da se razgovara na tu temu s obzirom na situaciju ugrožavanja radnih mjesta, moguće ugrožavanje gospodarskih interesa Republike Hrvatske, moguće posljedice po državni proračun i mogući utjecaj stranih banaka.

Rekao je kako u detalje ne smije ići te dodao samo kako nisu uspjeli doći do konsenzusa ni oko jednog od tri prijedloga zaključaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije prihvaćen zaključak da se primi na znanje izvješće SOA-e, unatoč tome što nije bilo primjedbi na kvalitetu", napomenuo je.

MOST: Ugroza nacionalne sigurnosti

Mostov zastupnik Vlaho Orepić predložio je da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost utvrdi da se situacija s Agrokorom može definirati kao ugroza nacionalne sigurnosti.

Prema Ostojićevim riječima, u SDP-u su stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Pojasnio je da određena kriza prema Zakonu o domovinskoj sigurnosti može biti dovoljan razlog za vladu da poduzme korake poput sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost ili traženja od drugih institucija da poduzmu određene mjere.

Cilj je ove sjednice bio, naglasio je, da se poduzmu mjere otklanjanja mogućih posljedica jer treba reagirati preventivno i prije krize.

"Za to očito nije dovoljan Lex Agrokor nego je trebalo i neke druge radnje napraviti, a iscrpno izvješće SOA-e dokazalo je da je bilo potrebe za ovom raspravom", ustvrdio je Ostojić.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linkudok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara