Saborski odbori o "ženskom poduzetništvu"

ČLANOVI saborskih odbora za gospodarstvo i ravnopravnost spolova na današnjoj su, zajedničkoj sjednici upozorili na brojne poteškoće ženapoduzetnica, među kojima je istaknuta nemogućnost usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza, te tradicionalan stav društva o podjeli uloga među spolovima.

Žene koje žele osnovati vlastito poduzeće nailaze na brojne prepreke već na samom početku, kad, zbog nepovjerenja članova obitelji i financijskih institucija, ne uspijevaju namaknuti početni kapital, čulo se na sjednici.

Zlatko Mateša (HDZ) upozorio je na raskorak između stvarne i formalne ravnopravnosti žena u Hrvatskoj. Formalno su žene čak i ravnopravnije nego u mnogim respektabilnim članicama EU, no kad se pogleda stvarno stanje, stvari izgledaju drugačije, kaže Mateša, koji rješenje vidi u formiranju fondova iz kojih bi se financiralo rizično poslovanje, a u čijim bi sredstvima poseban udio imalo poduzetništvo žena.

Potrebno je, smatra Mateša, ukupnu društvenu infrastrukturu, od vrtića i škola do zdravstvene skrbi, usmjeriti u olakšavanje ukupnog položaja žena.

Predsjednica ženske udruge Rosa Slavica Kušić izvijestila je o projektu edukacije žena za samozapošljavanje, naglašavajući da se "siromaštvo u Hrvatskoj feminiziralo".

Politika udruge Rosa nije zaduživanje žena, rekla je Kušić, zauzimajući se da se poduzetnicama osigura mali kapital, potreban za prvu godinu poslovanja, nakon koje bi se kreditiralo uspješne projekte.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnica ministra obrta, maloga i srednjeg poduzetništva Sanja Želinski Matunec navela je da je među poduzetnicima 30 posto žena, te da je tijekom prošle godine utrošeno dva milijuna kuna za poticanje poduzetništva žena i mladih.

Upozorila je na nedostatne statističke podatke o ženama menadžerima, zbog čega se, kaže, samo može nagađati da je udio žena na rukovodećim položajima otprilike jednak udjelu žena u vlasništvu nad obrtom.

Kazala je kako dosadašnji program poticanja poduzetništva žena nije dao očekivane rezultate.

Želinski Matunec je najavila izradu novog programa, koji će se bazirati na osiguravanju informacija, dodatnom obrazovanju i međusobnom povezivanju žena poduzetnica te na promicanju ženskog poduzetništva.

Odbor za gospodarstvo podržao je dopune zakona o trgovini kojima će se osobama mlađim od 18 godina zabraniti prodaja alkohlonih pića, za što je Odbor već dobio pozitivno mišljenje Vlade.

Odbor za pravosuđe, na kojem se trebalo raspravljati o izmjenama kaznenog zakona, nije održao današnju sjednicu zbog nedostatka kvoruma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara