Saborski odbori poduprli HDZ-ove prijedloge manje Vlade i državne uprave

NA DANAŠNJOJ zajedničkoj sjednici saborskih Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbora za zakonodavstvo poduprti su zakonski prijedlozi HDZ-a o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi, izmjenama sustava državne uprave i ustrojstva i djelokruga ministarstava i državnih upravnih tijela.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za Ustav, kojim predsjeda Dražen Bošnjaković (HDZ), i Odbora za zakonodavstvo, kojim predsjeda Josip Leko (SDP), odbori su se složili samo u tome da zakonski prijedlozi HDZ-a, unatoč primjedbama na zakonske tekstove, idu u popodnevnu saborsku raspravu po hitnom postupku, koja će se održati na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora.

Odbor za zakonodavstvo prihvatio je i izdvojeno mišljenje članova Odbora iz SDP-a i HNS-a da je u raspravi iskazana sumnja u ustavnost predloženih zakona, jer za njihove izmjene, suprotno tvrdnji predlagatelja, nije predviđen proračunski novac. Oporbeni članovi obaju odbora iz SDP-a i HNS-a smatraju, naime, da je pogrješna pretpostavka predlagatelja da za reformu državne uprave neće trebati izdvajati poseban proračunski novac.

HDZ-ovi članovi obaju saborskih odbora izrazili su sumnju da oporba ocjenom "o ustavnosti" predloženih zakona zapravo kani produžiti imenovanje nove Vlade. HDZ, pak, smatra, da će troškova za reformu državne uprave zacijelo biti, ali da će dugoročno manja i elastičnija Vlada biti učinkovitija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložena reforma ne temelji se na sustavnoj analizi, nego isključivo na političkoj volji, drugi je prigovor oporbenih članova obaju odbora, SDP-a, HNS-a i HSP-a. Stoga oporba drži da racionalizacija, učinkovitost i teritorijalna dostupnost državne uprave neće biti uspješno provedena ako se bitnije ne doradi tekst u saborskoj raspravi.

U ime predlagatelja izmjena predloženih zakona Jadrana Kosor (HDZ) istaknula je da je predloženim rješenjima, uz ostalo, cilj smanjiti Vladu, a u konačnici i izglasovati povjerenje Vladi prije Božića.

Kosor je u završnoj riječi oporbene članove obaju odbora pozvala da svoje primjedbe upute predlagatelju kao amandmane, istaknuvši da je među primjedbama i mnogo dobrih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara