Saborski odbori: Za nasilnike u obitelji zatvorske kazne

Nasilnici u obitelji obvezno bi se morali kazniti zatvorskim kaznama, a nasilje u obitelji trebalo bi, umjesto kao prekršajno, tretirati kao kazneno djelo, ocijenilo je više sudionika u raspravi o Prijedlogu zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji je danas dobio potporu saborskog Odbora za ravnopravost spolova.

Za nasilnike treba predvidjeti samo zatvorske kazne, drže odvjetnica Dafinka Večerina i Đurđa Adlešić (HSLS) koja smatra da bi novčane kazne ´išle na ruku´ bogatim zlostavljačima.

Problematizirajući temu kazni, Jadranka Kosor (HDZ) upozorava da je nasilnik često i hranitelj obitelji, pa je pitanje što će biti sa siromašnom obitelji ako nasilnik plati kaznu od 5.000 kuna?

Ivo Fabijanić (SDP) predlaže da u takvim slučajevima država obitelj pomogne sa iznosom dostatnim za dostojan život, a sredstva za to osiguravala bi se od kazni koje plaćaju zlostavljači.

Neva Tolle (Autonomna ženska kuća) smatra da nasilje u obitelji treba tretirati kao posebno kazneno, a ne prekršajno djelo. U suprotnom se, kaže, nasilje bagatelizira kao krivo parkiranje ili švercanje u tramvaju.

Na Odboru je predloženo da se razmisli o obvezi financiranja skloništa za žrtve nasilja, na lokalnoj i na državnoj razini.

Predloženo je proširenje kruga osoba koje bi morale prijaviti nasilje - uz zdravstvene i socijalne djelatnike, to bi morale činiti i sve druge osobe koje rade s djecom i obitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za ravnopravnost spolova raspravio je i prijedlog zakona o obitelji, braku i izvanbračnoj zajenici. Bez većih primjedbi prošlo je rješenje po kojemu bi se odredbe o izvanbračnoj zajednici primjenjivale i na osobe istoga spola kad se radi o uzdržavanju i imovinskim odnosima.

Odbor za rad tematski je raspravio izmjene Zakona o najmu stanova po kojima bi se bitno umanjila prava zaštićenih najmoprimaca.

Predstavnici stanarskih udruga oštro su kritizirali odredbu da zaštićeni najmoprimac, nakon što iseli iz stana u kojemu je živio i na kojem je izgubio stanarsko pravo - nema pravo na zamjenski ako bilo gdje u Hrvatskoj ima u vlasništvu drugi stambeni objekt.

Predložene izmjene predstavnici stanarskih udruga ocijenili su ´nastavkom i razradom dosadašnje diskriminacije´.

S druge strane, vlasničke udruge podržavaju izmjene i kažu da su stanari koji su stanarsko pravo stekli u privatnim kućama do njega došli bez pristanka vlasnika.

Na Odboru za rad sutra bi ministar zdravstva trebao dati informaciju o štrajku liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara