Saborski zastupnici raspravljaju o blagdanima: Građani na kraju neće imati za benzin do Bleiburga

U SABORU se danas tijekom rasprave o dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, povela i oštra polemika o tome trebaju li i jasenovačke žrtve, poput onih bleiburških, dobiti svoj spomendan.

Izjava IDS-ovca Damira Kajina o tome da će Crkva "što više bude bježala od Jasenovca, to više biti prozivana za šutnju o Jasenovcu", izazvala je val gunđanja iz redova HDZ-a, pa je Ivan Bagarić ocijenio kako su Kajinovi navodi o Crkvi "fumićevski, bezbožni i neljudski".

Kajin je u svom izlaganju rekao i kako se protivi tome da se "na Bleiburgu okupljaju ljudi u ustaškim odorama", dok istovremeno saborski zastupnici ondje drže govore.

HDZ i HSS su pak predložili da se dan sjećanja na Bleiburg održava subotom, oko 15. svibnja. Također, predložili su i da se s Danom domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, istovremeno obilježava i Dan hrvatskih branitelja. S tim se nije složio SDP, koji bi Dan hrvatskih branitelja obilježavao 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara.

"Građani na kraju neće imati za benzin do Bleiburga"

SDP-ove saborske zastupnike je više od blagdana zanimao benzin pa je Zvonimir Mršić saborskim kolegama poručio: "Okanite se rasprava o prošlosti i raspravljajte o onome što građane muči, poput poskupljenja benzina, jer na kraju neće imati za benzin do Bleiburga".

Njegov stranački kolega Ivan Hanžek je rekao kako je krajnje vrijeme da se "60 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata prestane s podjelama na partizane i ustaše" te kako "mladima treba dati objektivnu povijesnu sliku, ni uljepšanu, ni karikiranu zbog dnevnopolitičkih i inih poruka, bez svođenja rasprave na lijevu ili desnu, crvenu ili crnu, već s dostojanstvom prema svim žrtvama".

HDZ-ovac Josip Đakić je govoreći o jasenovačkim i bleiburškim žrtvama rekao kako su, za razliku od žrtava Jasenovca, "žrtve Bleiburga desetljećima prešućivane te im je nužno konačno, na dostojanstven način, odati počast".

Andrija Hebrang je pak u svom izlaganju rekao kako se "zalaže za izjednačavanje žrtava ustaškog i komunističkog režima" te kako je "nepravedno da antifašističke žrtve imaju svoj blagdan, dok bleiburške i druge žrtve, pale za slobodu i neovisnost, imaju samo spomendan".

I.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara