Saborski zastupnik besramno proćerdao državni novac i – nikom ništa!

NAKON što je saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, Adam Jene, priznao da je potrošio više od 23,000 kuna državnog novca na otplatu kredita za stan svoje kćeri, netko razuman bi očekivao da će Jene snositi posljedice zbog, recimo to otvoreno, krađe državnog novca.

Neovisni zastupnici poput Jenea od države godišnje dobiju nemalih 257 tisuća kuna za pokrivanje terenskih troškova, a Adam Jene je u saslušanju pred saborskim Odborom za Ustav, poslovnik i politički sustav otvoreno priznao da je od dotičnog novca otplatio tri rate za trosobni stan svoje kćeri u centru Osijeka, na što je potrošio 23,752 kuna državnog novca.

To potkradanje države ne bi bilo ni primjećeno da zastupnik mađarske manjine u izvješću o potrošenom novcu nije naveo broj računa Banke Sonic, kojoj njegova kćer otplaćuje kredit za stan.

Jere se tog iznosa "sjetio" tek naknadno, kad ga je za objašnjenje upitao predsjednik saborskog Odbora Dražen Bošnjaković, a kao opravdanje je naveo da je mislio u tom stanu otvoriti "ured za građane", kojeg je kasnije ipak odlučio otvoriti u svojoj kući u Dardi.

Tu nije kraj netransparentnom trošenju državnog novca od strane zastupnika mađarske manjine, pa je tako Jene svoje privatne telefonske račune plaćao državnim novcem, opravdavajući to troškovima svog "ureda za građane". Nepoznat iznos Jene je potrošio na "putne troškove" posjete predstavnicima udruga Mađara, iako su dotični kasnije ustvrdili kako ga uopće nisu vidjeli na dane koje je on naveo.

"Sve posljedice za ovaj skandal ne bi trebao snositi samo Adam nego u prvom redu oni koji su njemu i tzv. neovisnim zastupnicima omogućili sramotnu isplatu od milijun kuna za četverogodišnji mandat kupujući tako njihovu vjernost i održavajući svoju Vladu. Sada imamo 11 neovisnih, a zahvaljujući upravo ovoj HDZ-ovoj nemoralnoj novčanoj ponudi, do kraja mandata uvjeren sam bit će ih najmanje 25." - ustvrdio je HNS-ovac Dragutin Lesar u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

"Jene Adam je novac spiskao i nikom ništa, pojeo vuk magare! Tko će odgovarati zato što je on potrošio državni novac na stan svojoj kćeri? Adam je dužan samo podnijeti izvješće Odboru i ništa više. Odbor nije dužan uopće raspravljati o njegovu izvješću, ni revidirati ga, a kamoli tražiti njegovu kaznenu odgovornost." - zaključio je ogorčeni Lesar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara