Sačić: Ako je Oluja zločinački pothvat, a SAD nam je pomagao u akciji, jesu li i oni zločinci?

Foto: Boris Kovačev

"KAKO ĆE reagirati Amerikanci, naši saveznici u Oluji? Haški sud je presudio da je Oluja bila udruženi zločinački pothvat, po tome ispada da je i SAD bio dio tog zločinačkog pothvata", izjavio je za Index Željko Sačić, jedan od organizatora sutrašnjeg prosvjeda na Trgu bana Jelačića.

"Zašto je Mesić dostavljao papire iz predsjedničkog arhiva?"

Među najodgovornijima za visoke kazne Gotovini i Markaču, smatra bivšeg predsjednika Mesića.
"On je jedan od većih sukrivaca, mimo svih pravila i u veleizdajničkoj maniri dao je predsjednički arhiv na uvid stranim službama", izjavio je predstavnik branitelja.

Kao svjetli primjer zemlje koja to nije učinila i na taj način je, kako kaže, zaštitila svoj državni interes, Sačić navodi- Srbiju! "Čak ni agresorska Srbija nije dostavila sve papire koji su se od nje tražili, nego je dio dokumentacije zaštitila", naglašava Sačić.

Odvjetnički timovi nisu kiksali, mnogi su im proganjali

Ne slaže se s mišljenjem da su odvjetnički timovi generala doživjeli fijasko, iako nisu uspjeli pobiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, a Gotovina je dobio 24 godine zatvora, samo tri manje od onoga što je tražilo tužiteljstvo.

"Bio sam u prilici osobno slušat izlaganje obrane, svjedočio sam u Haagu osam dana i uvjerio se da dobro rade svoj posao, iako su bili bez potpore Vlade i države,  a proganjali su ih i krim-policija i Mladen Bajić. Nevjerojatno je da je teza o udruženom zločinačkom pothvatu potvrđena u presudi, za akciju u koju je išlo 250 tisuća ljudi, s međunarodnim legitimitetom na temelju Povelje UN-a. Nikad nijedna država nije osuđena zato što je legitimnom vojnom akcijom vratila u ustavnopravni poredak okupirano područje", zaključio je Sačić.

Najavio je da će sutra u podne na Trgu bana Jelačića biti mirni prosvjed, s politički artikuliranim porukama i bez nasilja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara